Althaia

Cirurgia ortopèdica i traumatologia

La Unitat Docent Acreditada de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) d´Althaia la formem 27 metges especialistes i 5 residents MIR. La Formació MIR en COT en el nostre hospital es va iniciar en l´any 2001, des d'aleshores hem anat preparant metges especialistes de manera continuada.

El nostre objectiu de treball és oferir la millor qualitat assistencial per als nostres pacients i de formació per als nostres residents. Per aquest motiu estem distribuïts en Unitats especialitzades: Unitat de Peu i Turmell, Unitat d´Artroscopia, Unitat de Columna, Unitat de Mà i Extremitat Superior, Unitat de Sèptics, Unitat de Traumàtics i Unitat de Pròtesis. Això és el que ens permet adquirir un alt nivell de professionalitat, tant assistencial com científic, el que fa que, a nivell de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia la nostra Institució, sigui capdavantera i centre de referència a nivell de tota la Catalunya Central.

Les característiques del nostre hospital, ens permet compaginar, una gran feina assistencial. En termes generals realitzem 3501 altes, 57800 visites a consultes externes, atenem 23670 urgències i realitzem 4138 intervencions, el que fa que tinguem molta capacitat de formació pràctica. Els nostres residents són uns dels millors formats en àrea quirúrgica, pel nombre d'intervencions que poden realitzar de forma supervisada en el seu període formatiu.

Com a hospital universitari que som, no deixem enrere una formació acadèmica i curricular exemplar. Tenim establert un calendari de formació teòrica amb l’assistència a cursos durant tota la trajectòria de la residència. També fomentem la presentació de sessions clíniques hospitalàries, comunicacions orals i pòsters en jornades i congressos i la publicació en revistes mèdiques, tot tant en l´àmbit nacional com internacional.

Especialitzar-se en medicina esportiva

Dins la Fundació Althaia, comptem amb el CIMETIR (Centre Integral de Medicina Esportiva Traumatologia i Rehabilitació), unes instal·lacions de 520m2 ubicades en l’entorn de la Clínica Sant Josep i amb equipaments capdavanters per al desenvolupament de la seva activitat.

Al desembre del 2015 la Generalitat va atorgar el màxim nivell als serveis de medicina de l’esport que es presten des del CIMETIR, una categoria que només disposen quatre altres centres a tot Catalunya: Girona, Tarragona, Lleida i CAR de Sant Cugat.

En aquest entorn, els residents de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de la Fundació Althaia, gràcies a un conveni signat amb el Futbol Club Barcelona, partir del 2017 podran fer rotació externa a la ciutat esportiva del Futbol Club Barcelona per a millorar la seva formació en l’especialitat.

Urgències

Consulta Externa

Hospitalització

HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU

Urgències
3 Boxs d´urgències
1 Box de sutures
2 Boxs d'embenats
2 Boxs d´observació
2 Boxs de politrauma

Quiròfan de Cirurgia d´Urgències
1 Quirofan/dia d´urgències

Consultes Externes
10 consultes/dia de Traumatologia i Ortopèdia especialitzada

Quiròfans de Cirurgia Programada
10 Quiròfans/setmana (2q/dia) de Cirurgia Major
10 Quiròfans/setmana (2q/dia) de Cirurgia Curta Estada-Cirurgia Major Ambulatòria
3 Quiròfans/setmana de Cirurgia Ambulatòria

Hospitalització
39 Llits Hospitalització Traumatologia-Ortopedia
11 Llits Hospitalització Unitat Fèmur
5 Llits/dia Cirurgia Major Ambulatòria
2 Boxs/dia Cirurgia Ambulatòria
Llits d´hospitalització a demanda en les àrees d´urgències (OBU) i UCI (Semicritis-Crítics)

CAP BAGES

Consultes Externes
1 consulta/dia de Traumatologia i Ortopedia General

L´horari és de 40 hores setmanals distribuïdes de la següent manera:

Tots els matins de 8:00 a 15:00 i una tarda de 15:00 a 20:00

El nombre de guàrdies és de 5 al mes, distribuïdes de la següent manera :

4 intersetmanals i 1 festiu

Rotacions Preestablertes

Durant el seu període formatiu, els nostres residents realitzen tres rotacions externes preestablertes. Un període de 3 mesos al tercer any de residència i dos períodes de 2 mesos, al quart i cinquè any de residència, respectivament .

  • Unitat de Medicina i Traumatologia de l´Esport. CIMETIR. Centre Integral de Medicina Esportiva Traumatologia i Rehabilitació. Clínica Sant Josep. Manresa. Durada 3 mesos. Període de formació R3. (rotació opcional)
  • Unitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia Infantil de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Durada 2 mesos. Període de formació R4.
  • Unitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia. Unitat Tumors Ossis. Hospital Sant Pau i la Santa Creu de Barcelona. Durada 2 mesos. Període de formació R5.

 

Rotacions Optatives

Ja sigui dintre de les nostres unitats d´especialització en el nostre hospital, com a diferents centres acreditats externs, nacionals o internacionals, aquestes rotacions estan encaminades a perfeccionar i ampliar coneixements en unitats superespecialitzades.

El període de durada total de les rotacions és de 4 mesos. Es poden realitzar en un únic període de 4 mesos, dos períodes de 2 mesos o de 3 i 1 mes. Sempre que contemplin 2 mesos de R4 i dos mesos de R5.

Algunes de les rotacions externes realitzades pels nostres residents han estat: