Althaia

Medicina intensiva

El servei de Medicina Intensiva de la Fundació d’Althaia és l’encarregat del tractament del malalt crític en totes les seves vessants. És referència del malat crític en l’àmbit territorial del Bages, Moianès, Berguedà, Cerdanya i Solsonès amb una població de més de 250.000 habitants.

Hi ha dues unitats separades, Semicrítics i UCI, de 8 llits cadascuna. A semicrítics s'atenen els malalts que requereixen una vigilància continuada, amb atenció especial al malalt neurovascular, coronari, postquirúrgic, traumàtic o mèdic. A la UCI s'atenen especialment aquells malalts més inestables i crítics, que habitualment requereixen tècniques d’alta complexitat com ventilació mecànica, monitorització cardíaca continuada, hemodiafiltració, ús de drogues vasoactives...

Una especialitat amb caràcter multidisciplinari

Medicina Intensiva és una especialitat oberta i amb especial caràcter multidisciplinari. Els seus professionals mantenen relació estreta amb el Servei d'urgències, Àrea quirúrgica i reanimació, així com amb altres àrees mediques. És l'equip responsable d'atendre les aturades cardiorespiratòries de l’Hospital, lidera el programa de transplantament hospitalari i participa d’un gran nombre de comissions hospitalàries. La recerca és una àrea d’especial interès dins el Servei: els professionals dirigeixen estudis multicèntrics així com també formen parts d’altres tipus d'estudis. S'afavoreix la formació del resident no únicament amb la docència al Servei sinó també promovent l’assistència a congressos i jornades científiques, estimulant la presentació de treballs, comunicacions i publicacions valorant aquelles àrees d’especial interès, fins i tot amb la possibilitat de rotacions externes.
Actualment el Servei esta format per un Cap de Servei, un Cap Clínic i 4 Adjunts a més de 2 Adjunts que fan guàrdies.

Fer l’especialitat a Manresa

Al Servei de Medicina Intensiva mantenim una relació estreta amb la resta dels serveis hospitalaris. L’ambient del Servei és proper i cordial, que afavoreix la bona relació entre els adjunts i els residents.

Les rotacions durant els primers dos anys són totes al nostre hospital on es coneixen tots els residents i s'estableixen veritables vincles d’amistat. Les rotacions externes són sempre al mateix Hospital de referència, l'Hospital de la Vall d’Hebron a Barcelona, en unitats monotemàtiques i d'altíssima especialització, per oferir la millor formació.

Al nostre hospital la responsabilitat de l’especialista de Medicina Intensiva és molt important, imprescindible. Portem el busca d’aturades cardiorespiratòries i som referència per al malalt traumàtic, coronari i neurovascular. Som consultors per a aquells malalts que puguin ser crítics en qualsevol àrea de l’hospital. Gaudim de la tecnologia més avançada per monitoritzar, tractar i controlar els malalts crítics a la UCI. I tot això en un centre proper, assumible, acollidor i de nova construcció.

 

Cap de Servei
Dr. Rafael Fernández Fernández

Cap Clínic
Dr. Josep M. Alcoverro Pedrola

Adjunts
Dr. Iñaki Catalán Gómez
Dra. Olga Rubio Sanchiz
Dra. Silvia Cano Hernández
Dr. Carles Subirà Cuyas

Adjunts assistència continuada
Dr. Jaume Masclans Bartolín
Gina Rognoni Amrein

Residents
R1 Caroline Macharete Correa
R2 Lara Ventura Pascual
R5 Claudia Domínguez Curell

Ens coordinem amb hospitals de tercer nivell de referència per a aquelles patologies que requereixin especialitats específiques: hemodinàmica, cirurgia cardíaca, toràcica, neurocirurgia i trasplantaments.

Al nostre servei són ingressats prop de mil malalts l'any. Uns 250 reben ventilació mecànica, 150 son cardiopaties isquèmiques i 125 son accidents vasculars cerebrals. La resta la componen malalts postquirúrgics urgents i programats, i patologies mèdiques aguditzades.

El risc de mortalitat a l’ingrés és del 28% i la mortalitat real a l'alta del hospital és del 14%.

La nostra unitat està acreditada per a formació de residents de Medicina Intensiva des de l’any 2009. Tanmateix està integrada al cicle de formació de grau de Medicina per la Universitat Internacional de Catalunya, on són professors adscrits els Drs. Rafael Fernández i Olga Rubio.

Sessions

 • Seguiment diari de tots els malalts amb tot el servei mèdic i d’infermeria de les unitats
 • Sessió setmanal de Servei de formació continuada, bibliografia o multidisciplinària amb participació activa dels residents
 • Sessió formativa general setmanal a nivell hospitalari

Participacions

 • Participació activa en l’elaboració de la base de dades nacionals de registre d’infeccions ENVIN i EPINE amb col·laboració dintre dels projectes nacionals de Pneumònia Zero, Bacterièmia Zero i Resistència Zero. Som membres del “Grupo de Trabajo Nacional de la Gripe A grave”
 • Som membres actius als grups nacionals de malalties infeccioses, traumatologia, ètica, fracàs renal i hemofiltració, respiratori, cardíac i transplantament
 • Membres del grup TraumaCat de Catalunya
 • Participació activa en les sessions promogudes per la Societat Catalana de Medicina Intensiva a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques 

Docència

Fem docència externa a cursos de Hemodiafiltració (Badafiltre), Ecografia (Winfocus), Ventilació mecànica (Ventibarna), trasplantament (TPM), Reanimació Cardiopulmonar (RCP) i Màsters: Màster Atenció al Malalt Crític UB-UAB, Màster Anestesiologia FUB i Màster Fisioteràpia del Tòrax Gimbernat.

Estudis multicèntrics

Som líders d’investigació en:

 • Sobrevivir después de la UCI. Dra Silvia Cano
 • Weaning de la ventilación mecánica. Dres. Carles Subirà i Claudia Domínguez

Col·laborem en:

 • Limitación terapéutica en UCI- ETHICUS II. Dra Olga Rubio
 • Retirada de la ventilación no invasiva. GIRCAT. Drs. Carles Subirà i Lara Ventura

 

Primer any     Període de temps  Centre
Presentació Medicina Intensiva   Maig   7-15 dies  Althaia
Medicina Interna   Juny-Novembre   4 mesos medicina interna - 2 mesos servei infeccions    Althaia
Pneumologia   Desembre-Febrer   3 mesos  Althaia
Neurologia   Març-Abril   2 mesos  Althaia
Radiodiagnòstic   Maig   1 mes  Althaia
Segon any       Althaia
Cardiologia   Juny-Juliol   2 mesos  Althaia
Hematologia   Agost   1 mes  Althaia
Digestiu i Hepatologia   Setembre-Novembre   3 mesos  Althaia
Nefrologia   Desembre-Gener   2 mesos  Althaia
Cirurgia general   Febrer-Març   2 mesos  Althaia
Anestesiologia   Abril-Maig   2 mesos  Althaia
Tercer any      Althaia
UCI    Juny/Agost-Setembre     3-4 mesos  Althaia
Unitat Ecocardiografia   Setembre-Octubre/Octubre   1-2 mesos  Althaia
Unitat específica coronària   Novembre-Desembre   2 mesos  Hospital Vall d'Hebron   
Unitat de Cirurgia cardíaca   Gener-Febrer   2 mesos  Hospital Vall d'Hebron
UCI   Març-Maig   3 mesos  Althaia
Quart any       Althaia
UCI   Juny-Setembre   4 mesos  Althaia
UCI Traumatologia   Octubre-Desembre   3 mesos  Hospital Vall d'Hebron
UCI   Gener-Maig   5 mesos  Althaia
Cinquè any         Althaia
UCI     10 mesos  Althaia
Rotació externa consensuada (opcional)       2 mesos