La vacuna de la Meningitis B…què passa?!

Aquests dies els mitjans de comunicació s’han fet ressò de la manca de dosis de la vacuna del meningococ B…us en fem cinc cèntims i si us en podeu aclarir qualsevol dubte…dispareu comentaris!!

Ja fa unes setmanes vam parlar d’aquesta vacuna, anomenada Bexsero® (cliqueu AQUÍ per repassar la teoria!!). Nosaltres no hi tenim cap interès econòmic particular i parlem com a pediatres de “trinxera”, no com a còmplices de la indústria farmacèutica…

Abans que aparegués al mercat ja vam tenir un primer capítol trepidant de conflicte entre els comitès assessors de vacunes i l’administració, ja que malgrat l’evidència científica demostra que la infecció pel Meningococ pot afectar qualsevol persona, el govern en va limitar la indicació a persones amb determinades malalties i es posava només en els hospitals, el públic general no podia tenir-hi accés ni pagant. Afortunadament aquest conflicte es va resoldre i se’n va autoritzar la venda a farmàcies…

I aleshores…ooooh sorpresa!! La casa farmacèutica que la produeix no havia previst aquesta situació i no hi havia gaire dosis de vacuna en stock…per això ara costen de trobar. El primer que cal dir en aquest context és que les persones amb risc elevat de tenir infeccions a les que se’ls subvenciona la vacuna…tenen les seves dosis reservades i no es quedaran sense. El problema és en el públic general, aquelles famílies que volen vacunar els seus fills sans i no córrer cap mena de risc amb el meningococ B… Les farmàcies de barri han hagut de fer llistes d’espera per ordre de solicitud de la vacuna, perquè no n’hi ha dosis, arriben amb comptagotes…

I us preguntareu…per què? Doncs resulta que la producció d’aquesta vacuna és lenta, vol molts mesos de processament no hi ha més remei que esperar. I no passa res…mireu, tres punts per a que no us amoineu:

. La infecció pel meningococ B és molt poc freqüent, en veiem francament en poques ocasions, moltíssimes menys que el pneumococ, per exemple. Al nostre centre, us diria que un cas cada 1-2 anys…

. Calen diverses dosis de la vacuna per a que hagi fet el seu efecte…ni que la poséssim ara mateix trigaríem uns mesos a estar coberts.

. Quan hi ha algun cas de meningitis B, tenim sistemes de vigilància epidemiològica que estudien els contactes i dónen prevenció si calgués.

Parleu-ne amb el vostre pediatre… i si decidiu posar-la als vostres fills i no en trobeu…no us amoineu!!

5 Comentaris

 1. Maria Jose Roman:

  En Noviembre vacune a mi hija de 8 años con la vacuna de meningitis B. Me dijeron que a los 2-3meses la tenia q volver avacunar. Han pasado casi 6 meses y estamos a la espera de ponerle la segunda dosis, ya que se han agotado las vacunas. Mi pregunta es, si tardan mucho en ponerle la segunda dosis, el efecto de la primera pasara?

  • pediatria:

   Lo que es muy importante es no administrar la segunda dosis antes de dos meses. En principio el efecto de la primera dosis no pasará aunque se retrase… y en principio no deberían pasar muchos meses mas hasta que haya vacunas disponibles…

 2. Lídia:

  Hola, tinc un dubte… Fins a quina edat és aconsellable o recomanable la vacuna bexero? Hi ha qui diu fins els 16( i no entenc per què) i n hi ha que et diuen que a l adolescència és quan més s ha de posar….. Tinc una filla d 11 i un fill de 17….el no saber crea pors i alarmes…. M ho podríeu aclarir?
  Moltes gràcies!
  Lídia

  • pediatria:

   Hola Lidia. La vacuna Bexsero es pot posar també en nens grans i adults, són dues dosis. Si que és veritat que en l’adolescència veiem un altre pic d’incidència de malaltia meningocòcica, però mai és tant freqüent com en els nens petits (11 casos per cada 100000 bebès de menys d’un any de vida). Les dades epidemiològiques indiquen que en els darrers anys els cassos de meningitis afectant a adolescents han estat pel Meningococ C i no pel meningococ B, això no vol dir que sigui impossible que un adolescent o un adult pateixi el meningococ B. Pensa que en adolescents les darreres dades d’incidència de meningococ C han estat de 1 cas per cada 400000 adolescents d’entre 15 i 19 anys. Ja sé que diem molts números i no donem cap resposta tancada perquè és una decisió molt personal l’assumir un ínfim risc d’adquirir la malaltia o no. Realment, el risc de meningitis B en adolescents és ínfim ínfim…però no podem dir que sigui 0.

Escriu un Comentari

*
* (no es publciarà)

Translate »