Althaia

Atenció a la Salut Mental d'infants i joves

Centre de Salut Mental Infantojuvenil (CSMIJ)

cesmij_lead.jpgAl CSMIJ es realitza l’atenció sanitària a infants i adolescents amb problemes de salut mental. Dona assistència psiquiàtrica i psicològica a la població menor de 18 anys de les comarques del Bages, Berguedà, Cerdanya, Moianès i Solsonès. L’assistència s’ofereix, respectivament, des de l’edifici CSAM, el CAP II de Berga, l’Hospital de Puigcerdà i el Centre Sanitari del Solsonès.

Aquest servei s’adreça als menors d’edat amb problemes de salut mental i addiccions.

L’equip pluridisciplinari està format per diferents professionals, tant de psiquiatria, psicologia i infermeria, així com de treball social, educació social i teràpia ocupacional.

La via d’accés al CSMIJ es realitza tant des d’Atenció Primària com des d’Urgències.

 

Hospital de Dia Infantojuvenil

lead_hospitaldia_infantojuvenil.jpgL’Hospital de Dia Infantojuvenil està ubicat a l’edifici del Centre de Salut Mental (CSAM) i dona assistència en règim d’hospitalització parcial a aquelles persones amb patologies més desestabilitzadores en fase aguda i que requereixen un seguiment periòdic. L’assistència es realitza amb diferents programes segons les necessitats de cada pacient.

Aquest servei disposa de 15 places.

Incorpora el programa de Trastorns Mentals Greus per a les persones amb problemàtica més severa i deteriorant.

L’equip d’Hospital de Dia és pluridisciplinari i està format per professionals de psiquiatria, psicologia, infermeria, auxiliar d’infermeria, treball i educació social, i amb el suport d’una mestra del Departament d’Ensenyament.

La via d’accés a l’Hospital de Dia és via derivació de CSMIJ o d’altres unitats d’hospitalització.

 

Unitat d'hospitalització

lead_unitat+5.JPGUbicada a la Planta 2 de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, en aquesta unitat d'hospitalització es dona assistència en règim complet d’hospitalització a menors de 18 anys amb patologia aguda que requereixen un tractament intensiu i que han esgotat els recursos d’Hospital de Dia o a nivell ambulatori.

La unitat disposa de 10 llits.

L’equip està format per 2 psiquiatres i un psicòleg, a més de l’equip d’infermeria en 3 torns. També forma part de l’equip, una mestra del Departament d’Ensenyament, una treballadora social i una terapeuta ocupacional.

La via d’accés es realitza des del CSMIJ, des de l'Hospital de Dia o bé des d'Urgències.

 

Programes de coordinació

lead_salutiescolajpg.jpgEl treball en xarxa amb altres dispositius, recursos assistencials i programes és molt important per a la detecció i el seguiment de infants i adolescents amb problemes de salut mental i addiccions.

 

 

 

Per aquest motiu existeixen programes i recursos amb els quals ens coordinem:

  • Programa col·laboratiu de Salut Mental i Atenció Primària
  • Unitat d’Addiccions no tòxiques
  • Ensenyament i l’Equip Atenció Psicopedagògica (EAP)
  • Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç del Bages (CDIAP)
  • Serveis Socials de les àrees bàsiques i Servei d’Atenció a la Infància i Adolescència (SAIA)
  • Programa Salut i Escola
  • Programa de suport en addiccions
  • Fundació Ampans
  • Comissió Interdepartamental de Coordinació d’actuacions adreçades a Infants i Adolescents amb discapacitats o risc de tenir-ne (CTIC)
  • Punt de trobada
  • Servei Intervenció Especialitzat (SIE)
  • Equips Funcionals d’Experts (EFE)