Althaia

Notícies
Althaia crea un curs pioner per millorar la detecció precoç del càncer colorectal amb el finançament de La Marató de TV3

Althaia crea un curs pioner per millorar la detecció precoç del càncer colorectal amb el finançament de La Marató de TV3

S’inicia una formació adreçada a digestòlegs per tal d’entrenar el diagnòstic òptic del càncer colorectal precoç durant una colonoscòpia i es desenvolupa un assaig clínic per validar-la científicament. El projecte es porta a terme en el marc de l’activitat del GOES research group

31/03/2023

Més d’un centenar de digestòlegs d’arreu de l’Estat espanyol s’han inscrit ja al curs de formació altament especialitzat que han dissenyat professionals de la Fundació Althaia per millorar la detecció precoç i el tractament del càncer colorectal en el marc del projecte de recerca que desenvolupa la institució amb el suport econòmic de la Fundació de La Marató de TV3. Es tracta d’un curs únic al món, que ajudarà els especialistes a determinar mitjançant una colonoscòpia quina és la millor forma d’extraure els pòlips colorectals, siguin benignes o malignes i, així, evitar proves i cirurgies innecessàries, fet que pot suposar un abordatge menys invasiu per als pacients en aquells casos en què sigui possible.

En paral·lel, s’ha obert un assaig clínic per validar científicament aquesta nova eina formativa. L’investigador principal del projecte és el Dr. Ignasi Puig, digestòleg d’Althaia i coordinador del Gastrointestinal Oncology, Endoscopy and Surgery (GOES) research group.

El propòsit és que els professionals que realitzin la formació aprenguin a reconèixer el patró invasiu dels pòlips colorectals mitjançant una tecnologia avançada per fer colonoscòpies, la magnificació, que proporciona les imatges que permeten predir amb precisió quins pòlips del còlon són malignes. L’evidència científica ha demostrat que el diagnòstic òptic amb zoom o magnificació permet predir la histologia i, per tant, ajuda a decidir el tractament més adient en el mateix moment de la realització de la colonoscòpia.

La formació adquirida en aquest curs permetrà estalviar cirurgies als pacients amb pòlips benignes o bé càncers en una fase incipient, ja que aquestes lesions s’extreuen per via endoscòpica. A més, un aprenentatge que permeti identificar amb precisió un pòlip maligne en un estadi més avançat pot ajudar a evitar proves i complicacions innecessàries, per prioritzar en aquests casos la cirurgia convencional.

Aquesta tecnologia d’endoscòpia avançada, que s’ha desenvolupat al Japó, està disponible des de fa poc temps a nivell internacional. Aquesta és la primera vegada que se sistematitza l’aprenentatge d’aquesta matèria de forma estructurada. Per tant, el curs, que s’anomena Training in optical diagnosis of early colorectal cancer, permetrà difondre el coneixement per decidir el tractament més adient dels pòlips.

Ara la formació està només a disposició dels especialistes que participen en l’assaig clínic. És previst que, més endavant, aquest coneixement estigui a l’abast de qualsevol metge endoscopista del món que vulgui formar-se en aquest camp.

La Fundació Althaia va rebre per primera vegada finançament de la Fundació de La Marató de TV3 per dur a terme aquest projecte de recerca. Va ser un dels 43 projectes que van rebre una subvenció de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio en l’edició de 2018, que va tenir el càncer com a tema central.

El projecte seleccionat, Optimització del maneig del càncer colorectal T1, consta de dos subprojectes, els investigadors principals dels quals són el Dr. Ignasi Puig, d’Althaia, i la Dra. Maria Pellisé, de l’Hospital Clínic - IDIBAPS, ambdós experts en digestologia.

Un assaig clínic per validar científicament el curs
En paral·lel, es desenvolupa l’assaig clínic, que té per objectiu mesurar, durant un any, la sensibilitat del diagnòstic òptic per predir la invasió profunda en pòlips colorectals en la pràctica clínica habitual i, a la vegada, avaluar els resultats del curs. Els participants en el projecte han d’introduir en una base de dades informació sobre diferents lesions i els resultats sobre el tractament realitzat.

S’han establert dos grups per comparar l’eficàcia de la formació. Tots els participants registren durant dotze mesos les característiques de les lesions i els resultats clínics rellevants en els pacients. La meitat realitzen el curs després de sis mesos, i l’altra meitat, un cop finalitzat el registre de dades. Així, es vol comparar si la realització del curs millora les habilitats del professional i, en conseqüència, els resultats clínics dels pacients. A data d’avui, ja s’han recollit més de 700 casos de pòlips.

El projecte, que porta per títol Web-based Learning module to increase the accuracy of Optical Diagnosis for detecting the Invasive Pattern of colorectal polyps (LODIP study), es porta a terme en el marc de l’activitat del GOES research group. Es tracta d’un grup de recerca de l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC) recentment acreditat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) que està liderat per professionals d’Althaia.

Un curs impartit per experts de prestigi internacional
Els continguts clínics del curs han estat desenvolupats pel Dr. Ignasi Puig, adjunt al Servei de Digestologia d’Althaia i coordinador del GOES, que es va formar en aquesta tècnica en una estada al National Cancer Center de Tòquio, i pel Dr. João da Costa, investigador del grup de recerca i digestòleg del Consorci Sanitari de Terrassa.

El projecte, que és el resultat de dos anys de recerca intensa, ha comptat amb la col·laboració dels departaments de Recerca i Innovació, Anatomia Patològica, Transformació Digital, Comunicació i Assessorament Jurídic de la Fundació Althaia. L’equip ha estat coordinat per la Technical Project Manager del GOES Anna Cano.

L’estratègia pedagògica del curs, que inclou tant teoria com pràctica, és totalment innovadora. Està format per deu mòduls d’aprenentatge online que contenen múltiples exercicis amb vídeos i imatges registrats per un panel de tutors internacional, dels Estats Units, Japó, Regne Unit i Espanya. El curs dona l’oportunitat a l’alumnat d’assistir a dos seminaris virtuals amb els tutors experts en la matèria amb un màxim de 10 participants per sessió, cosa que permet garantir la proximitat amb l’alumne.

Una vegada completades totes les activitats i la prova final, els alumnes reben un certificació que inclou l’aval de l’Asociación Española de Gastroenterología i la Sociedad Española de Endoscopia Digestiva.