Althaia

Notícies
Althaia, en la reunió d’inici del projecte de recerca europeu que permetrà avançar en la medicina personalitzada del càncer

Althaia, en la reunió d’inici del projecte de recerca europeu que permetrà avançar en la medicina personalitzada del càncer

S’ha donat el tret de sortida al projecte, que lidera la Dra. Núria López-Bigas, investigadora de l’IRB Barcelona

11/12/2022

 

Ja s’ha iniciat formalment l’ambiciós projecte de recerca europeu que permetrà avançar en la medicina personalitzada en oncologia en el qual participa la Fundació Althaia. La institució va prendre part fa unes setmanes en la reunió d’inici del projecte, que lidera la Dra. Núria López-Bigas, investigadora ICREA i cap del laboratori de Genòmica Biomèdica de l’IRB Barcelona, i que va aplegar representants de les 17 entitats europees participants.

En la trobada es va aprofundir en els objectius del projecte i els diferents paquets de treball. La reunió va comptar amb l’assistència de bona part dels 50 investigadors amb què compta el projecte així com dels equips de gestió de cada una d’aquestes entitats.

La Fundació Althaia, l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) són les quatre úniques institucions catalanes incloses en la investigació.

La participació en aquest projecte, el primer d’àmbit europeu que es concedeix a Althaia, suposarà un important pas endavant en l’atenció als pacients oncològics de la institució ja que permetrà conèixer molt millor la malaltia, el seu pronòstic i les possibilitats de resposta al tractament.

Els beneficis del projecte

La Fundació Althaia ja fa un temps que treballa juntament amb la Vall d’Hebron i l’ICO en l’aplicació de l’oncologia personalitzada a partir de la seqüenciació genètica tumoral. Això permet que els pacients de la institució rebin aquest tractament personalitzat, beneficiant-se així del coneixement científic existent en l’actualitat en aquest àmbit.

L’entrada en aquest projecte permetrà un avenç en el coneixement genòmic ja que els professionals de la institució tindran accés en la plataforma que s’ha creat, anomenada Cancer Genome Interpreter, i la integraran a la seva rutina clínica. S’hi aportarà les dades de genomes tumorals seqüenciats de pacients que es tracten i es podrà accedir a les bases de dades de què disposa.

El Cancer Genome Interpreter identifica quines són les mutacions significatives per al desenvolupament de cada càncer en concret i quines poden estar relacionades amb la resposta a una teràpia. D'aquesta manera es pot predir si un fàrmac determinat té possibilitat de ser efectiu per al tractament d'aquest tumor, o bé si hi ha probabilitat que hi presenti resistència. Amb aquesta informació, el sistema genera un informe per ajudar els metges en la presa de decisions terapèutiques.

A mesura que es van incorporant nous tumors seqüenciats a la base de dades, els mètodes computacionals d'aprenentatge automàtic van millorant les seves prediccions i, en conseqüència, s'aconsegueix una major i millor interpretació de les mutacions per als pacients següents. La previsió és que anualment s’entrin les dades d’entre 100 i 120 pacients de la institució.

A més, els professionals d’Althaia participaran en els comitès virtuals d'experts que es constituiran perquè els metges puguin consultar i discutir els informes amb especialistes nacionals i internacionals. El propòsit d’aquests comitès és afavorir l’intercanvi de coneixements per oferir un maneig terapèutic òptim per a cada pacient.

Els investigadors per part d’Althaia són Montserrat Domènech, Òlbia Serra i Judit Sanz, professionals del Servei d’Oncologia, i Francesc Sant, del Servei d’Anatomia Patològica. La gestora del projecte serà Meritxell Pelícano. La institució rebrà un import de més de 200.000 euros per a la participació en aquesta investigació.

La concessió d’aquest projecte és fruit de l’aposta, el treball i l’esforç de la institució i dels seus professionals a favor de la investigació i la recerca, línia estratègica que permet avançar en el coneixement i aplicar eines i tractaments que milloren la pràctica assistencial i, en conseqüència, tenen una repercussió directa en els pacients i la població en general.