Althaia

Notícies
Althaia forma part de l’equip impulsor del 'Manifest Infància i Pantalles'

Althaia forma part de l’equip impulsor del 'Manifest Infància i Pantalles'

L’objectiu és conscienciar de la necessitat de preservar la primera infància de la sobreexposició continuada als dispositius digitals i pantalles

17/05/2022

Més d’una seixantena d’entitats ja s’han adherit al ‘Manifest Infància i Pantalles’, un document que s’ha presentat aquest dilluns i que alerta de l’abús dels dispositius digitals en una etapa clau per al desenvolupament dels infants. L’equip impulsor està format per un grup interdisciplinari d’experts entre els quals la Dra. Dominica Díez, psicòloga clínica i responsable de la Unitat d'Addiccions Comportamentals de la Fundació Althaia.

El manifest, al qual Althaia està adherit, s’adreça a institucions i entitats vinculades a l’etapa de la primera infància des dels vessants de salut, benestar, educació, lleure, cultura, comunicació i acció política, entre d’altres i té l’objectiu de conscienciar de la necessitat de preservar la primera infància de la sobreexposició continuada als dispositius digitals i pantalles. Aquesta etapa és crucial per al desenvolupament cerebral, físic i emocional.

Els efectes nocius descrits en l’evidència científica en relació amb la sobreexposició continuada a les pantalles dels infants menors de sis anys tenen a veure amb el desenvolupament cerebral, la salut i el desenvolupament físic, i la salut emocional.

El manifest proposa:
1. Potenciar la recerca en el nostre país i context proper, per generar més evidència sobre els efectes nocius de la sobreexposició i els impactes a llarg termini de l’ús de les pantalles.
2. Promoure una major conscienciació social per deixar de normalitzar l’ús de pantalles abans dels 3 anys.
3. Millorar la regulació en la classificació de continguts audiovisuals, adequant-la als primers estadis de desenvolupament dels infants.
4. Sensibilitzar la societat sobre les necessitats dels primers anys de vida i de com satisfer-les per tal que els petits puguin créixer de forma sana, equilibrada i desenvolupant al màxim les seves potencialitats.
5. Orientar i acompanyar les famílies per una convivència digital que sigui respectuosa amb la salut, les necessitats i el ritme dels infants.
6. Promoure polítiques de conciliació familiar i accés a recursos educatius i de cures universals que permetin una criança responsiva.
7. Impulsar la regulació de les empreses de tecnologies digitals per limitar les possibilitats de recollir informació personal sensible d’infants amb finalitats comercials.

Cliqueu aquí per a més informació i per sumar-vos al manifest.