Althaia

Notícies
Althaia incorpora la densitometria òssia en la cartera de serveis per millorar l’atenció dels pacients amb osteoporosi

Althaia incorpora la densitometria òssia en la cartera de serveis per millorar l’atenció dels pacients amb osteoporosi

La incorporació de la densitometria òssia a la cartera de serveis evita el desplaçament dels pacients amb osteoporosi a altres centres • El divendres passat, més de 120 professionals es van trobar a la Fundació Althaia en una ‘masterclass’ sobre osteoporosi

31/10/2023

La Fundació Althaia ha incorporat en la seva cartera de serveis la densitometria òssia, una prova que serveix principalment per al diagnòstic de l’osteoporosi, malaltia de l’esquelet que debilita els ossos i que fa que es fracturin amb facilitat. Ha estat arran de l’adquisició d’un densitòmetre ossi, aparell de diagnòstic per la imatge que mesura la densitat de la massa òssia d’una persona i que s’ha instal·lat a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Fins ara, les persones de l’àrea de referència d’Althaia que s’havien de realitzar una prova d’aquestes característiques s’havien de desplaçar a altres centres, en alguns casos de l’àrea metropolitana de Barcelona.

La realització d’una densitometria òssia és indicada sobretot en dones després de la menopausa que tinguin criteris de risc i persones grans amb risc de fractura. La tècnica permet controlar els canvis de la densitat de l’os i, en funció dels resultats, determinar un tractament.

L’anàlisi i interpretació dels resultats d’aquesta prova és una tasca de l’equip de professionals del Servei de Reumatologia d’Althaia. La realització de la densitometria òssia va a càrrec de tècnics de Diagnòstic per la Imatge de la institució. Pot prescriure aquesta prova qualsevol especialista, inclòs el metge de capçalera.

A més d’estalviar el desplaçament de molts pacients, el fet que Althaia disposi d’un densitòmetre ossi propi i que siguin els reumatòlegs de la institució els que analitzin les proves agilitza el procés i facilita la col·laboració entre especialistes. A més, consolida el treball que estan fent aquests especialistes, a través d’una unitat especialitzada, per evitar segones fractures osteoporòtiques.

La previsió és realitzar més d’un miler de densitometries òssies a l’any.

Més de 120 professionals en una ‘masterclass’ sobre osteoporosi
Divendres passat es va celebrar una masterclass sobre osteoporosi que va reunir més de 120 professionals tant de l’atenció primària com de l’àmbit hospitalari. En el decurs de la jornada, organitzada pel Servei de Reumatologia d’Althaia, es van actualitzar coneixements i es van debatre i intercanviar experiències en relació a l’osteoporosi, una malaltia molt freqüent que va en augment per l’increment de l’esperança de vida. A la vegada, la masterclass va contribuir a avançar en el treball de continuïtat assistencial entre l’atenció primària i l’hospitalària per millorar l’atenció als pacients amb aquesta malaltia.

Les densitometries òssies, els tractaments i les guies de pràctica clínica van ser alguns dels temes que es van tractar.

La jornada va comptar amb la participació, com a ponents, de professionals de la Fundació Althaia, de l’Hospital Vall d’Hebron, de l’Hospital Germans Trias i Pujol, de l’Hospital Clínic i el CAP Sant Martí de Provençals. Professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central també hi van presentar diversos casos clínics. El moderador i coordinador va ser el Dr. Basilio Rodríguez, adjunt al Servei de Reumatologia d’Althaia.

En la inauguració van intervenir la Dra. Elisabet Descals, directora del Servei d’Atenció Primària del Bages-Berguedà-Moianès de l’ICS, i la Dra. Meritxell Sallés, cap del Servei de Reumatologia d’Althaia.

Sobre l’osteoporosi
L’osteoporosi és una malaltia molt prevalent que es produeix quan els ossos, que són teixits vius que es regeneren constantment, perden més massa de la que poden reemplaçar. A l’Estat espanyol, la prevalença de l’osteoporosi és d’un 22,5% en les dones i d’un 6,8% en els homes.

La malaltia es desenvolupa lentament i sense símptomes a mesura que s’envelleix. Això provoca que moltes persones afectades no se n’assabentin fins que no es trenquen un os.

Aquestes fractures apareixen habitualment a partir dels 50 anys, i el fet d’haver-ne patit una incrementa entre 2 i 4 vegades el risc de presentar-ne de noves, generalment en els dos anys següents. Algunes d’elles, especialment les de maluc i les de les vèrtebres, poden produir dolor crònic i invalidesa.

L’adopció d’hàbits de vida saludables i certs tractaments farmacològics poden ajudar a enfortir la massa òssia i reduir el risc de fractures.