Althaia

Notícies
Althaia inicia un nou projecte de mecenatge per oferir una atenció integral als pacients amb dany cerebral adquirit i malalties neurodegeneratives

Althaia inicia un nou projecte de mecenatge per oferir una atenció integral als pacients amb dany cerebral adquirit i malalties neurodegeneratives

Una família ha fet una donació a Althaia, que en breu iniciarà un projecte d’investigació relacionat amb l’ictus

02/07/2020

La Fundació Althaia ha obert un nou projecte de mecenatge per desenvolupar programes d’atenció integral adreçats als pacients amb dany cerebral adquirit, afectació que pot tenir causes molt diverses com el traumatisme cranioencefàlic, l’ictus, el tumor cerebral, l’encefalitis, o malalties neurodegeneratives com l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) o algunes formes d’esclerosi múltiple. L’objectiu és aconseguir recursos per poder investigar i, alhora, posar en marxa nous programes per tal de poder oferir una millor atenció als nostres pacients que pateixen aquestes patologies, que generalment comporten un gran nivell de discapacitat i un impacte important en la vida tant d’aquestes persones com de les seves famílies.

Aquesta nova línia de mecenatge s’ha posat en marxa arran de l’aportació econòmica a títol individual d’una pacient que va patir un ictus isquèmic i que va ser atesa per l’equip mèdic de la institució. En agraïment a l’atenció hospitalària rebuda i després de l’impacte emocional que els va provocar a ella i a la família l’ingrés per una patologia com l’ictus, van decidir fer una aportació econòmica amb la petició expressa que es destinés a la investigació sobre l’ictus a Althaia. El matrimoni va aprofitar la celebració del seu 50è aniversari de casament per demanar als seus familiars que, en comptes de regals, fessin una aportació econòmica voluntària per poder entregar posteriorment a Althaia.

La Fundació Althaia té obertes en aquests moments altres línies de mecenatge. En concret, per fer front a les necessitats generades fruit de la pandèmia de la covid-19, per millorar l’atenció infantojuvenil i l’atenció oncològica. Les persones, empreses i entitats que vulguin posar el seu gra de sorra i col·laborar en aquests projectes, poden fer una aportació econòmica a través de l’apartat Col·labora de la pàgina web on trobaran les dades per realitzar-la mitjançant Bizum, pagament online o transferència bancària.

Primera investigació dins del projecte de mecenatge
L’ictus és una de les primeres causes de mortalitat en els països industrialitzats i la primera causa de discapacitat i cost econòmic en l’adult. Té repercussions en l’àmbit personal, familiar, social i laboral, a més de produir una despesa econòmica elevada per a tots els serveis sanitaris i socials. L’any passat, a la Fundació Althaia es van atendre 589 casos d’ictus.

Els avenços dels darrers anys, tant en prevenció com en complexitat diagnòstica i terapèutica, han determinat un canvi en el maneig de l’ictus cap a l’abordatge multidisciplinari i cap a la creació d’unitats específiques que ha comportat una disminució de la mortalitat i de les seqüeles.

L’aportació feta per un matrimoni a Althaia demostra la sensibilitat de la població envers una patologia associada a una elevada discapacitat i amb alta mortalitat com és l’ictus i, a la vegada, l’impacte emocional que genera en aquells que ho pateixen, no només als pacients, sinó també a les seves famílies.

Els serveis de Rehabilitació i Neurologia d’Althaia, que són els més implicats en els maneig dels pacients amb ictus tant en la seva fase aguda com subaguda i crònica, han treballat per poder donar resposta a la petició d’aquest matrimoni i buscar una línia de recerca en ictus que pogués realitzar-se a la nostra organització.

En aquest sentit, en breu s’iniciarà el que serà el primer projecte d’investigació i recerca que es realitzarà en el marc d’aquest nou programa de mecenatge i que es titula L’ictus agut; rehabilitació neuropsicològica i acompanyament familiar.

Un dels objectius principals del projecte és valorar la recuperació funcional dels pacients amb ictus després d’un programa estructurat de rehabilitació neuropsicològica en fases primerenques i, a la vegada, implantar un programa psicoeducatiu als familiars. Es tracta d’un projecte innovador ja que la neurorehabilitació cognitiva i l’acompanyament als familiars de pacients amb ictus s’ha realitzat en la fase subaguda. L’objectiu és aplicar-ho en la fase més aguda, quan el pacient encara està hospitalitzat. El neuropsicòleg Jordi Sanchez, de la Divisió de Salut Mental d’Althaia, liderarà aquesta línia d’investigació que acabarà formant part de la seva tesi doctoral.

La importància de la neurorehabilitació
La Fundació Althaia compta amb un equip de neurorehabilitació que treballa per oferir un model d’atenció multidisciplinari i integral per a aquests pacients del territori que pateixen aquestes malalties neurològiques i a les seves famílies. La posada en marxa d’aquesta nova línia de mecenatge ha de permetre donar un impuls a aquest equip i posar en marxa nous programes complementaris.

Cal tenir present que les malalties neurològiques comporten un gran nivell de discapacitat i un impacte important en la vida dels pacients. Quan apareix una discapacitat com la produïda per un dany cerebral adquirit l’estil de vida de la persona i el seu entorn afectiu es veuen alterats. És en aquest context on la neurorehabilitació pot intentar ajudar a millorar les alteracions funcionals i minimitzar-les així com incrementar l’autonomia del pacient.

A més, el nou programa de mecenatge també podrà ser útil en un futur per donar resposta a altres necessitats dels pacients amb dany cerebral adquirit (ictus, esclerosi múltiple, tumors cerebrals, traumatisme cranio-encefàlic greu,...) i malalties neurodegeneratives (esclerosi lateral amiotròfica,...).