Althaia

Notícies
Althaia, la Facultat de Medicina de la  UVic-UCC i FUBages acorden fer realitat l’Edifici del Coneixement

Althaia, la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i FUBages acorden fer realitat l’Edifici del Coneixement

El projecte unirà, en un nou equipament, docència i recerca en l’àmbit de la salut. Aquest dimecres, 9 de juliol, s’ha signat el conveni de col·laboració

09/07/2025

La Fundació Althaia, la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), titular de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Fundació Universitària del Bages (FUBages) han signat aquest dimecres, 9 de juliol, el conveni de col·laboració que permetrà tirar endavant la construcció de l’Edifici del Coneixement, un nou equipament davant l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa destinat a la docència i la recerca en ciències de la salut. El projecte és fruit de l’aliança estratègica entre tres institucions del territori referents en els àmbits de l’assistència, la docència universitària i la investigació.

La signatura ha anat a càrrec de Manel Jovells Cases, director general de la Fundació Althaia; Antoni Llobet Mercadé, director general de la FUBages, i Marina Geli Fàbrega, directora general de la FESS. La FUBages i la FESS, conjuntament amb la FUBalmes, formen part de la federació que constitueix la UVic-UCC. L’acte ha tingut lloc a l’Hospital Sant Joan de Déu i ha comptat amb la presència dels presidents de les tres entitats que han formalitzat l’acord –Marc Aloy Guàrdia, president dels patronats de la Fundació Althaia i la FUBages, i Josep Arimany Manso, president de la FESS–, a més d’altres persones vinculades a aquestes institucions.

L’Edifici del Coneixement es construirà en un solar cedit per l’Ajuntament de Manresa situat al carrer Nou de Santa Clara, just davant de l’Hospital Sant Joan de Déu, entre el Monestir de Santa Clara i un bloc d’habitatges. Ocuparà una superfície de 2.825 m2 construïts distribuïts en dues plantes.

La planta inferior es destinarà a l’activitat docent, amb aules per a la formació universitària, una biblioteca, despatxos, sales de reunions i altres espais complementaris. S’hi ubicarà la Unitat Docent Territorial de Manresa de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, actualment situada en uns espais provisionals de l’Hospital Sant Joan de Déu que han quedat petits. Actualment la Unitat Docent de la Facultat de Medicina a Althaia té 150 estudiants. En aquesta planta també s’hi ubicaran aules i el laboratori de ciències bàsiques d’UManresa, campus del qual és titular la FUBages.

La planta superior estarà dedicada a la investigació. És previst que s’hi traslladi la Unitat de Recerca de la Fundació Althaia. Donarà servei també al conjunt de la unitat territorial Manresa de l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC), institut al qual tant Althaia com la UVic-UCC estan vinculats. Aquesta planta comptarà amb tres àrees ben diferenciades: uns laboratoris de recerca clínica translacional, una zona de serveis generals i plataformes científiques i l’àrea de suport i administració de recerca. També disposarà d’uns espais de simulació per a l’entrenament i formació de professionals vinculats al sector de la salut i social.

Aquest edifici ha de contribuir al desenvolupament del territori, potenciant la creació de sinergies i impulsant un nou pol de coneixement i desenvolupament en l’àmbit de la salut i social que ha d’acabar revertint en una font de progrés econòmic i facilitant l’atracció i retenció del talent. Les previsions són que, en un futur, l’edifici pugui créixer en funció de noves necessitats.

La construcció de l’Edifici del Coneixement a prop de l’Hospital Sant Joan de Déu és essencial per a una formació de qualitat en ciències de la salut. Per una banda, afavorirà la relació i permeabilitat entre estudiants i professionals amb gran expertesa clínica i recerca aplicada. Per altra banda, facilitarà la logística per la compatibilitat en la realització de pràctiques i formació teòrica, així com l’atracció de clínics, acadèmics i científics. 

 

El conveni de col·laboració
Aquest conveni estableix les bases i el model de relació a llarg termini entre les entitats signants i expressa el compromís en el finançament de la construcció de l’edifici i del seu manteniment. El conveni preveu una estratègia compartida de desenvolupament futur de l’edifici, així com la possible incorporació de nous membres.

L’actuació suposarà una inversió d’uns 7 milions d’euros, que finançaran les tres parts. D’entrada, Althaia anticiparà el cost del projecte amb fons propis provinents de la recerca i amb endeutament bancari. Les altres dues entitats signants aportaran progressivament la seva part, de tal manera que, al final, l’aportació d’Althaia serà del 52% respecte al total de l’import, la de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, del 37% i, la de la FUBages, de l’11%. També es preveu aconseguir altres fonts de finançament com ara subvencions i col·laboracions d’altres entitats, que puguin alleugerir aquest esforç inversor.

Segons el calendari establert, les obres s’iniciaran durant el 2025 i està previst que estiguin enllestides al primer quadrimestre del 2027. 

 

Un edifici integrat en l’entorn
L’Edifici del Coneixement està concebut perquè s’integri de forma harmoniosa en l’entorn, generant nous espais que seran un nexe de connexió entre la ciutat i el parc. S’adaptarà a la topografia existent, creant cobertes enjardinades, terrasses i recorreguts que connectaran l’interior i l’exterior.

El projecte presenta una expressió arquitectònica honesta i contemporània, amb l’ús de materials en cru, instal·lacions vistes i sistemes prefabricats, que configuren una estètica funcional i propera, i que reflecteix amb coherència la naturalesa del treball que acull l’edifici.

Alhora, el projecte prioritza la salut i el benestar de les persones mitjançant estratègies de disseny que promouen l’accessibilitat per a tothom, el confort ambiental, l’eficiència energètica i la sostenibilitat, així com la creació d’entorns saludables, tant físicament com emocionalment.

L’estructura, la distribució i la implantació a la parcel·la estan pensades perquè l’edifici pugui créixer, transformar-se i respondre a futurs usos amb el mínim impacte. És, per tant, una arquitectura dissenyada per anticipar el que encara ha d’arribar. 

El projecte, dissenyat per l’estudi d’arquitectura PMMT, neix doncs amb voluntat de futur: preparat per créixer, transformar-se i generar valor més enllà de la seva funció.