Althaia

Notícies
Althaia potencia la coordinació amb l’Atenció Primària per fer un abordatge integral de les malalties renals

Althaia potencia la coordinació amb l’Atenció Primària per fer un abordatge integral de les malalties renals

Més d’un centenar de professionals participen en la primera edició de ‘La nefrologia compartida’, jornada que es va celebrar a l’Hospital Sant Joan de Déu • Entre els temes que es van tractar hi ha el maneig de la malaltia renal crònica avançada, els tractaments i el control dels factors de risc

26/04/2024

Més d’un centenar de professionals va assistir divendres passat a la primera edició de la jornada La nefrologia compartida, un esdeveniment organitzat per la Fundació Althaia que es va celebrar a la Sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. L’objectiu central de la sessió va ser reforçar el treball en xarxa i la coordinació entre l’atenció primària i l’hospitalària per tal de poder oferir la millor atenció a les persones que pateixen una malaltia renal. El maneig de la malaltia renal crònica avançada, els tractaments i el control de factors de risc com la diabetis van ser alguns dels temes que es van tractar.

Les ponències van anar a càrrec de professionals de Nefrologia, Endocrinologia i Infermeria de la Fundació Althaia, de professionals d’Atenció Primària d’Althaia i de l’Institut Català de la Salut (ICS), i de nefròlogues de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

En la primera taula, es va presentar un document elaborat per la Societat Catalana de Nefrologia que reuneix informació sobre la malaltia renal crònica, la relació que s’ha d’establir entre l’atenció primària i l’hospitalària –especialment el Servei de Nefrologia–, a més de definir els tractaments, entre d’altres aspectes.

Tot seguit, es va debatre sobre el maneig compartit de la malaltia renal crònica i la importància d’intentar alentir-ne al màxim la progressió. En aquest sentit, es va assenyalar que és clau una atenció multidisciplinària, integral, transversal i coordinada entre nivells assistencials, així com la implicació dels pacients en el seu procés assistencial.

En la tercera taula es va tractar l’abordatge de la malaltia renal avançada i els tractaments substitutoris, especialment la diàlisi, ja sigui a l’hospital o domiciliària. També es va parlar del paper de la infermeria en el pacient d’hemodiàlisi, la cura dels accessos vasculars i de la importància d’empoderar el pacient i les persones cuidadores perquè prenguin consciència dels beneficis de seguir hàbits saludables i tenir cura d’ells mateixos. El control de la diabetis durant la diàlisi va ser el tema de l’última taula.

La malaltia renal crònica és la disminució lenta i progressiva de la capacitat dels ronyons per filtrar la sang de forma adequada. L’envelliment de la població i factors de risc com la hipertensió, la diabetis, l’obesitat i el sedentarisme són causes que estan darrere de l’increment de la malaltia renal crònica, que al nostre país afecta aproximadament el 15% de la població. La diàlisi és, juntament amb el trasplantament, el tractament substitutiu de la funció renal.

Tenir cura d’un mateix adquirint hàbits de vida saludables redueix el risc de la instauració d’una malaltia renal. A més, també pot contribuir a retardar l’evolució de la malaltia renal crònica en el cas que ja estigui establerta.