Althaia

Notícies
Bona acollida de la formació teatralitzada per millorar la detecció i abordatge de la violència masclista

Bona acollida de la formació teatralitzada per millorar la detecció i abordatge de la violència masclista

Ha estat una iniciativa de la Comissió d’Igualtat d'Althaia adreçada als professionals

01/12/2022

Més d’una cinquantena de professionals van assistir aquest dimarts a l’activitat de formació organitzada per la Comissió d’Igualtat d’Althaia centrada en la detecció i abordatge de la violència masclista. La sessió es va programar coincidint amb la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

L’activitat va incloure la representació de diferents esquetxos teatrals amb els quals es van presentar casos reals de violència. Posteriorment, hi va haver un debat en què es van expressar opinions, intercanviar sensacions i plantejar possibilitats de millora. La psicòloga d’Althaia Gemma Torra, especialitzada en psicologia de la dona, va dinamitzar el debat.

Els casos que es van presentar van abordar aspectes de comunicació amb la dona que pateix violència masclista: interpretació del llenguatge verbal i no verbal, abordatge de conversacions, empatia, confiança... D’altra banda, es van treballar aspectes més tècnics com són l'ús de l’eina RVD que ajuda a valorar el nivell de risc de violència masclista que està patint la dona, tècniques de millora del cribratge i, també, la clau del treball en equip per part del personal assistencial.

Destaca el fet que van assistir a la sessió  professionals de diferents especialitats i disciplines, fet que demostra la multidisciplinarietat de l’abordatge de la violència contra les dones. La formació es va obrir a professionals de serveis socials, de Mossos i del serveis sanitaris de l’ICS i Sant Andreu.

Els professionals de la salut, peça clau en la detecció i l’abordatge de la violència masclista

La violència masclista és considerada un problema de salut pública ja que acaba suposant greus problemes de salut per a les dones que la pateixen i el seu entorn, així com un problema social molt greu al qual cal donar resposta com a societat. Els professionals assistencials, tant a primària com a l’hospital, són una peça clau en la detecció i l’abordatge d’aquests casos.

D’aquí la importància i necessitat de formar i dotar d’eines els professionals de la salut per millorar-ne la detecció i per oferir una bona relació assistencial a la dona que pateix violència masclista, ja sigui física, psíquica o sexual.