Althaia

Notícies
El Dr. Josep M. Galceran Gui, Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral sobre el maneig de la malaltia renal crònica

El Dr. Josep M. Galceran Gui, Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral sobre el maneig de la malaltia renal crònica

La tesi s’ha realitzat en el marc del programa de doctorat en Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), dins la línia Recerca translacional, clínica i aplicada.

27/03/2024

El Dr. Josep M. Galceran Gui, cap del servei de Nefrologia de la Fundació Althaia, ha obtingut un Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral, titulada “Out of the shell: Spreading renal knowledge into the community”. Aquesta investigació avalua l’eficàcia d’una intervenció multifactorial realitzada al llarg de 10 anys per aconseguir reduir les llistes d’espera i garantir una gestió ràpida i adequada dels pacients amb malaltia renal crònica.

La malaltia renal crònica és una patologia creixent, molt infradiagnosticada i no òpticament manejada. Els coneixements nefrològics són variables entre metges i metgesses d’Atenció Primària i els pacients solen ignorar la seva condició i poden tenir dificultats per seguir les recomanacions.

La investigació avalua l’eficàcia de diferents accions realitzades entre els anys 2010 i 2020. Per una banda, la implantació d’un sistema d’avaluació ràpida de les derivacions al Servei de Nefrologia des d’Atenció Primària que inclou la revisió de la història clínica electrònica i el retorn de les inadequades amb una recomanació de maneig. També la posada en funcionament d’una plataforma de consulta electrònica dels professionals d’Atenció Primària als nefròlegs. Per altra banda, l’elaboració i difusió de guies de pràctica clínica per al maneig de la malaltia renal crònica a Atenció Primària. Una altra acció que s’ha avaluat ha estat el disseny de l’aplicació PUKONO per ajudar a pacients amb restriccions dietètiques.

Els resultats indiquen que el sistema de filtratge va comportar una ràpida reducció del 50% del temps d’espera per a una primera visita a Nefrologia d’Althaia. Amb la posada en funcionament de la plataforma de consulta electrònica es va reduir en un 44% la taxa de derivacions. Vuit anys després de la implantació d’ambdues mesures, les consultes electròniques i les derivacions tradicionals representen el 37% i el 63% de totes les consultes ambulatòries a Nefrologia, respectivament. El temps mitjà de resposta per a una consulta electrònica ha estat de 25,5 hores i la majoria d’elles s’han resolt sense necessitat de posterior visita presencial. Les mesures adoptades també han aconseguit una reducció del temps per a la implementació de les recomanacions i un estalvi econòmic important tant per a l’hospital com per als pacients.

La tesi conclou que proporcionar eines als professionals d’Atenció Primària i als pacients per gestionar la malaltia renal crònica i millorar l’eficiència dels recursos de Nefrologia és un primer pas per intentar frenar la progressió d’aquesta malaltia, però una eventual integració d’algorismes intel·ligents en la història clínica electrònica milloraria més la detecció precoç i el maneig adequat en les fases inicials, i es podria reduir així l’elevada càrrega que comporta la malaltia renal sobre els pacients i el sistema sanitari.

La tesi s’ha realitzat en el marc del programa de doctorat en Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), en concret dins la línia Recerca translacional, clínica i aplicada. El director ha estat el Dr. Xavier Corbella.