Althaia

Notícies
El Servei d’Oncologia publica un estudi sobre càncer de bufeta en una revista internacional de primer quartil

El Servei d’Oncologia publica un estudi sobre càncer de bufeta en una revista internacional de primer quartil

El treball, realitzat amb la participació de residents, desenvolupa un model pronòstic preoperatori que ajuda a identificar els pacients amb major benefici de la quimioteràpia neoadjuvant en la neoplàsia de bufeta

27/09/2022

El Servei d’Oncologia d’Althaia ha publicat un article sobre càncer de bufeta al World Journal of Urology, prestigiosa publicació internacional de primer quartil. L’article, que porta per títol Nomogram based on baseline clinicopathological characteristics for predicting bladder cancer-specific survival to neoadjuvant chemotherapy in muscle-invasive bladder cancer, tracta sobre un estudi retrospectiu realitzat conjuntament entre Althaia i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) que identifica factors que permeten predir quins són els pacients tributaris de rebre quimioteràpia i quins no.

Els autors principals de la publicació són la Dra. Montserrat Domènech, oncòloga mèdica especialitzada en càncer de bufeta de la Fundació Althaia, i el Dr. Albert Font, oncòleg mèdic de l’ICO Badalona i referent transversal en càncer de pròstata de l’ICO. Destaca la participació en l’estudi de dos residents del Servei d’Oncologia d’Althaia, la Dra. Marta Matas i el Dr. Ignacio Perez.

L’objectiu de la investigació ha estat desenvolupar un model pronòstic preoperatori que integrés variables clíniques, demogràfiques i patològiques per tal d’identificar els pacients que més es beneficien de la quimioteràpia neoadjuvant. Els resultats es van extreure avaluant la supervivència específica del càncer de bufeta en relació al tractament neoadjuvant.

L’estudi, que ha comptat amb la col·laboració del Servei d’Urologia d’Althaia, ha inclòs 247 pacients amb càncer de bufeta múscul invasiu que van rebre el tractament estàndard de quimioteràpia neoadjuvant i posteriorment una cistectomia.

En la investigació s’han descrit diversos factors pronòstics adversos en relació a la supervivència, com són el sexe femení, la presència d’hidronefrosis i/o carcinoma no múscul invasiu previ així com la histologia mixta. En funció d’aquestes característiques s’ha elaborat un nomograma i un risk score on s’estratifiquen els pacients en diferents subgrups de risc per tal de decidir el tractament més adequat.

Saber a quines persones la quimioteràpia no serà efectiva té una doble implicació. Per una banda, evitar un tractament que resulta ineficaç i, per l’altra, accedir a la cirurgia en un estadi més precoç de la malaltia.

El proper pas serà validar aquest nomograma en estudis prospectius per seleccionar els pacients que es beneficiarien de la quimioteràpia neoadjuvant.

Podeu consultar l’article en aquest enllaç.