Althaia

Notícies
La Catalunya Central avança en la definició del nou model d’Atenció Primària

La Catalunya Central avança en la definició del nou model d’Atenció Primària

L’EAP Barri Antic de Manresa participa en una sessió de treball amb professionals de la Regió Sanitària Catalunya Central i representants del CAIROS

02/05/2025

Quatre equips d’Atenció Primària de la Catalunya Central ja han començat a treballar en un nou model assistencial més preventiu i predictiu, més integrat i orientat a la cronicitat i als resultats que importen a la ciutadania. Són l’EAP Barri Antic de Manresa, l’EAP Vic Nord, l’EAP Vic Sud i l’EAP Santa Eugènia de Berga. Tots ells han estat designats pel Departament de Salut per a participar en la creació dels Centres de Salut Integral de Referència (CSIR), una de les mesures estrella de les línies d’acció que el CAIROS proposa empènyer en una primera fase i sobre la qual pivota la transformació de l’atenció primària.

Aquesta setmana s’ha celebrat una primera reunió de treball amb professionals de la Regió Sanitària Catalunya Central i representants del CAIROS, el comitè d’experts que assessora a la conselleria de Salut en el procés de transformació del sistema de Salut, que ha servit per a compartir la diagnosi que els quatre equips fan de la situació actual i les primeres propostes que volen desenvolupar.

Cadascun dels EAP ha presentat un projecte per fer les adaptacions necessàries de les 15 mesures que ha establert el CAIROS que abasten els rols, l’organització i els resultats.

Pel que fa a l’EAP Barri Antic, gestionat per la Fundació Althaia, l’equip aposta per implementar canvis en el model de gestió que permetin una major autonomia en la presa de decisions tant en la gestió de recursos econòmics com humans.

Està previst que el pròxim mes de juliol s’iniciï la implementació dels CSIR i, a partir dels 12 mesos de la posada en marxa, el Departament de Salut, el CatSalut, l'AQuAS i el CAIROS portin a terme una avaluació dels indicadors que han de permetre conèixer la qualitat assistencial del centre, la capacitat resolutiva, els resultats en salut, l’accessibilitat i la satisfacció dels usuaris per realitzar els ajustos necessaris.

Posteriorment, es treballarà per estendre la mesura a tots els EAP per tal que l’atenció primària a Catalunya s’adapti millor a les necessitats de la població, garantint un sistema de salut més eficient i proper al ciutadà.

Cal tenir en compte que els CSIR no només buscaran millorar l'eficiència organitzativa, sinó que també tenen com a objectius clau la millora de l'accessibilitat, la qualitat de l'atenció i la satisfacció dels usuaris.