Althaia

Notícies
La Generalitat reconeix dos grups de recerca liderats per la Fundació Althaia

La Generalitat reconeix dos grups de recerca liderats per la Fundació Althaia

L’objecte d’estudi dels dos grups de recerca acreditats són el pacient crític i l’oncologia gastrointestinal i l’endoscòpia, respectivament • En total, Althaia participa en 8 grups de recerca reconeguts oficialment per la Generalitat

28/02/2023

Per primera vegada, la Generalitat de Catalunya ha reconegut dos grups de recerca liderats per la Fundació Althaia i formats per professionals de la institució. Són el Grup de Recerca en Malalt crític i el Gastrointestinal Oncology, Endoscopy and Surgery (GOES) research group. Althaia participa en sis grups de recerca acreditats més, que compten amb professionals de la institució entre els investigadors. El fet que la institució coordini i participi en diversos grups de recerca estables és una mostra del compromís de la institució per la recerca i la innovació, línies estratègiques que permeten avançar en la generació de coneixement aplicat a la millora de la salut.

Els vuit grups de recerca amb participació de la Fundació passen a formar part del nou Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC), creat per 14 institucions acadèmiques, sanitàries i socials de la Catalunya central entre les quals Althaia i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

La Generalitat de Catalunya ha reconegut els vuit grups de recerca en l’última convocatòria SGR-Cat 2021 (Suport Grups de Recerca), que acaba de publicar la seva resolució provisional. L’obtenció de l’acreditació permet als grups tenir accés a presentar-se a un nivell superior de convocatòries tant per projectes, com per incorporació de talent investigador.

El Grup de Recerca en Malalt crític, coordinat pel Dr. Carles Subirà, té com a línies d’investigació principals la ventilació mecànica –procediment de respiració artificial que s’utilitza a l’UCI–, i la seguretat clínica del malalt ingressat a una unitat de crítics. El Gastrointestinal Oncology, Endoscopy and Surgery (GOES) research group, coordinat pel Dr. Ignasi Puig, centra la seva activitat en la recerca, innovació i difusió del coneixement en el camp de l’oncologia gastrointestinal, l’endoscòpia i la cirurgia. Entre les seves línies d’investigació principal hi ha la detecció, caracterització i tractament de les lesions colorectals així com el diagnòstic del càncer colorectal precoç.

En els dos casos, l’objectiu és avançar en el coneixement i aplicar eines i tractaments per millorar la pràctica assistencial que, en conseqüència, revertiran de forma directa en els pacients.

Cal destacar que, com a pas previ al reconeixement oficial, aquests dos grups de recerca estaven ja acreditats internament per la Fundació Althaia, que va utilitzar els mateixos criteris d’avaluació de la Generalitat.

Suma d’esforços per impulsar un nou pols de recerca en salut
A més dels dos grups que lidera, la Fundació Althaia participa en sis grups de recerca més aprovats per la Generalitat de Catalunya que compten amb investigadors de diferents institucions del territori. Cal destacar la col·laboració interinstitucional que fa que investigadors de diferents organitzacions del territori sumin esforços amb l’objectiu d’impulsar la Catalunya Central com un nou pols de recerca en salut al país.

Pel volum de professionals d’Althaia implicats, destaquen el C3RG, Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central, i el grup de recerca Innovació en salut mental i benestar social (ISaMBeS), que agafa el relleu al Grup de Recerca en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS).

A més, Althaia participa en els grups de recerca Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab); Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences (M3O); el Grup de Recerca en Innovació Transformativa i Simulació (GRITS) i el Mechanisms of Disease Lab (MoD Lab).

Les convocatòries SGR que convoca la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), donen suport als grups que desenvolupen recerca a Catalunya en les diferents àrees científiques. L’objectiu d’aquest programa és impulsar l’activitat dels grups de recerca i el seu impacte científic, econòmic i social, així com promoure la projecció internacional de la seva recerca.