Althaia

Notícies
La revista d’impacte ‘Journal of Clinical Medicine’ publica un estudi sobre el projecte d’atenció al pacient crònic complex del Servei d’Urgències d’Althaia

La revista d’impacte ‘Journal of Clinical Medicine’ publica un estudi sobre el projecte d’atenció al pacient crònic complex del Servei d’Urgències d’Althaia

La primera autora de l’article és la Dra. Dolors Garcia, cap del Servei d’Urgències d’Althaia, que ha ideat del projecte.

14/12/2023

La prestigiosa revista Journal of Clinical Medicine ha publicat un estudi sobre el projecte d’atenció al pacient crònic complex que ha dissenyat i implementat el Servei d’Urgències de la Fundació Althaia. L’article porta per títol Prognostic Value of a New Tool (the 3D/3D+) for Predicting 30-Day Mortality in Emergency Department Patients Aged 75 Years and Older.

La primera autora de l’article és la Dra. Dolors Garcia, cap del Servei d’Urgències d’Althaia, que ha ideat del projecte. També han participat en l’estudi que es publica Teresa Roselló, infermera gestora de casos del pacient crònic complex de la institució, i la Dra. Anna Arnau, epidemiòloga de la Unitat de Recerca i Innovació.

El projecte se centra en els pacients majors de 75 anys que tenen més d’una malaltia crònica, que estan polimedicats i que de forma més o menys recurrent són atesos al Servei d’Urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu a causa d’episodis aguts o descompensacions que reverteixen negativament en el seu estat de salut.

Per tal de millorar l’eficàcia i la seguretat de l’atenció, s’ha desenvolupat una estratègia organitzativa que consisteix en fer una detecció precoç de la fragilitat del pacient des del Servei d’Urgències amb una eina pròpia de valoració geriàtrica que s’anomena 3D/3D+ que permet fer una atenció centrada a la persona i adequar, després de l’atenció rebuda a Urgències, els recursos assistencials segons les característiques i necessitats de cada cas.

L’objectiu de l’estudi, que ha inclòs 278 pacients amb una mitjana d’edat de 86 anys, ha estat avaluar el valor pronòstic de l’eina 3D/3D+. Segons la investigació, el 83,1% dels pacients atesos a Urgències de Sant Joan de Déu presentaven algun grau de fragilitat. Es va assignar un recurs adequat a l’alta d’urgències al 96,4% dels pacients que es van valorar amb l’eina 3D/3D+. La mortalitat als 30 dies va ser del 19,4%. El deliri i la disminució funcional van ser les dimensions del 3D/3D+ que es van associar de manera independent amb la mortalitat als 30 dies.

Les conclusions indiquen que l'eina 3D/3D+ millora l’atenció als pacients que són atesos al Servei d’Urgències, que orienta els professionals en l’elecció de la destinació d’alta dels pacients i que té una validesa pronòstica que serveix per establir objectius terapèutics futurs.

Podeu consultar l’article, que forma part del treball de tesi doctoral de la Dra. Garcia, en aquest enllaç.