Althaia

Notícies
Nàdia Ghulam Dastgir explica com els conflictes bèl·lics afecten la salut mental de les persones en una conferència programada per la Taula de Salut Mental de Manresa

Nàdia Ghulam Dastgir explica com els conflictes bèl·lics afecten la salut mental de les persones en una conferència programada per la Taula de Salut Mental de Manresa

L’acte, protagonitzat per l’activista per la pau i defensora dels drets de les dones, es va celebrar en el marc dels actes per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental a Manresa

02/11/2023

El proppassat dijous, 26 d’octubre, va tenir lloc, a la Sala d’Actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, la conferència 'Superant el trauma i fomentant la resiliència: La Salut Mental de les persones refugiades', a càrrec de l’activista per la pau i defensora dels drets de les dones de Nàdia Ghulam Dastgir. L’acte estava organitzat per la Taula de Salut Mental de Manresa, de la qual forma part Althaia, en el marc dels actes per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental a Manresa.

 

Nàdia Ghulam va compartir la seva experiència com a persona refugiada i va explicar com aquest tipus de situacions afecten la salut, especialment la salut mental. Ghulam va posar el focus en la importància que els professionals de la salut comprenguin la situació que viuen les persones refugiades, que està marcada pels traumes i les pèrdues relacionades amb la fugida i l’exili, per les noves condicions de vida en un entorn hostil i per l’impacte de la incertesa i la inestabilitat. Sovint el trauma produeix simptomatologia orgànica diversa que acaba generant proves i tractaments que no són resolutius perquè, en realitat, hi ha un patiment psíquic.

Durant l’acte, la directora de Salut Mental d’Althaia, la Dra. Àurea Autet, i la Dra. Elisabet Descals, directora del Servei d’Atenció Primària del Bages-Berguedà-Moianès de l’ICS, van manifestar el compromís i la voluntat d’ambdues institucions per formar els professionals i treballar per a millorar l’atenció de les persones refugiades, moltes vegades afectades per un trastorn per estrès posttraumàtic.

Sobre Nàdia Ghulam
És activista per la pau i defensora dels drets de les dones. Va néixer a Kabul, Afganistan, l’any 1985 i va haver d’afrontar les nombroses adversitats que imperaven en el seu país en aquell moment, marcat per una guerra civil i pel règim talibà. A causa d'un bombardeig, va patir greus ferides a la cara i al cos. Més tard, el seu enginy la va empènyer a superar les dificultats disfressant-se de noi, durant 10 anys, per a poder treballar i proveir la seva família.

Quan tenia 21 anys, una ONG la va portar a Catalunya per operar-se i millorar la seva qualitat de vida. El Dr. Josep Soler Amigó, professional d’Althaia ara jubilat, i la seva esposa, Maria Cané, la van adoptar.