Althaia

Notícies
L’Olivera i Althaia commemoren el Dia Internacional del Càncer de Mama amb una xerrada-col·loqui sobre el risc genètic de patir la malaltia

L’Olivera i Althaia commemoren el Dia Internacional del Càncer de Mama amb una xerrada-col·loqui sobre el risc genètic de patir la malaltia

El desè aniversari de la Unitat de Càncer Familiar i Hereditari (UCAFAM) d’Althaia serà el fil conductor de l’esdeveniment

16/10/2018

És hereditari el càncer? és el títol de la xerrada-col·loqui que se celebrarà aquest divendres, 19 d’octubre, per commemorar el Dia Internacional del Càncer de Mama. L’esdeveniment, que tindrà lloc a l’Auditori de la Plana de l’Om de Manresa a les 7 de la tarda, tindrà com a eix temàtic el desè aniversari de la Unitat de Càncer Familiar i Hereditari (UCAFAM) d’Althaia.

L’acte, que estarà moderat per la Dra. Montserrat Domènech, cap d’Oncologia de la fundació, comptarà amb una ponència a càrrec de la Dra. Judit Sanz, responsable de la UCAFAM. Inclourà també l’exposició de diferents experiències reals i un col·loqui. La sessió es clourà amb una actuació musical protagonitzada per la cantant Celeste Alías i el guitarrista Santi Careta.

L’acte està organitzat per L’Olivera, associació d’ajuda mútua i lluita contra el càncer de mama, i la Fundació Althaia per informar i sensibilitzar la població sobre aspectes referents a aquesta malaltia com la importància del diagnòstic precoç o de fomentar la prevenció.

1.600 famílies ateses en una dècada

L'objectiu de la Unitat de Càncer Familiar i Hereditari és la detecció de famílies que presenten un risc genètic de càncer per causes hereditàries i poder així prendre mesures preventives.

El procés de consell o assessorament genètic en càncer familiar i hereditari consta de diverses parts. En primer lloc, es fa una recollida de la informació del motiu de consulta, l'arbre familiar i la documentació dels casos de càncer en la família. A partir d’aquí i en base a tota aquesta documentació s'assessora sobre el risc de càncer estimat en la família, que s’avalua en estàndard o baix, moderat o alt. En algunes famílies es porta a terme un estudi genètic que pot aportar més concreció a l’estimació de risc.

La prevenció és essencial per a la UCAFAM, ja que identifica famílies que tenen un risc més elevat a la resta de la societat, en fa un seguiment adequat i estableix els programes adients de prevenció i diagnòstic precoç en funció del tipus i risc estimat de càncer.

En aquests deu anys, la UCAFAM ha atès 1.600 famílies a partir de la visita a 2.000 persones i ha donat recomanacions que han beneficiat 11.000 persones.
Althaia participa en el Programa de Càncer Hereditari liderat per l’Institut Català d’Oncologia.