Althaia

Notícies
Professionals i pacients posen de manifest la importància de normalitzar les ostomies i trencar tabús

Professionals i pacients posen de manifest la importància de normalitzar les ostomies i trencar tabús

Una vuitantena de persones va assistir aquest dilluns a la VII Jornada sobre les persones ostomitzades que es va celebrar a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa • L’organització va anar a càrrec de l’Associació Catalana d’Ostomitzats (ACO) i la Fundació Althaia en el marc del Dia del pacient ostomitzat

05/10/2022

Una vuitantena de persones va participar aquest dilluns a la VII Jornada sobre les persones ostomitzades que es va celebrar a la Sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Va ser un interessant fòrum de reflexió i debat organitzat per l’Associació Catalana d’Ostomitzats (ACO) i la Fundació Althaia que va aplegar professionals de la sanitat i persones que conviuen amb una ostomia. Durant la jornada es va posar de manifest que encara és una afectació molt desconeguda i que cal trencar tabús i donar a conèixer que, després del procés d’adaptació, una persona ostomitzada pot fer vida normal.

Durant la matinal es van debatre múltiples aspectes vinculats a les ostomies tant a nivell social com de l’atenció dins del sistema de salut i també des del punt de vista dels pacients. Com normalitzar l’ostomia a nivell social, quin acompanyament fan els professionals sanitaris a les persones que conviuen amb una ostomia, quin és el paper de la infermera estomaterapeuta, com és el dia a dia d’una persona ostomitzada, com parlar-ne en la família i com adaptar-se a la nova situació són alguns dels temes que es van tractar, entre d’altres.

La benvinguda va anar a càrrec del director general d’Althaia, Manel Jovells; la directora d’Infermeria, Assumpta Prat; la cap de la unitat del Sector Sanitari Solsonès-Bages-Berguedà del Servei Català de la Salut, Teresa Sabater, i la presidenta de l’ACO, Neus Cols. Van posar en valor la tasca de les associacions de pacients, en aquest cas l’ACO, per acompanyar i aconsellar persones que pateixen l’afecció i també als seus familiars, i també la importància del rol actiu del pacient en la pròpia cura.
Tot seguit va intervenir Carme Colmena, coordinadora de l’ACO a la Catalunya Central, que va parlar dels objectius de l’entitat, que se centra en donar suport i acompanyar persones ostomitzades per normalitzar la seva vida personal i familiar i sensibilitzar la societat perquè no hi hagi estigmes.

A continuació hi va haver una taula de testimonis, en què persones ostomitzades i familiars van parlar de la seva experiència en primera persona i van evidenciar la importància de comptar amb suport familiar i social.

La jornada va tenir també amb una taula de professionals que va comptar amb les intervencions de Pablo Collera, cap de Cirurgia general i de l’aparell digestiu d’Althaia; Montserrat Domènech, cap del servei d’Oncologia i directora assistencial; Núria Orcero, psicooncòloga; Cristina Vidal, infermera estomaterapeuta, i Jordi Morros, periodista.

Va cloure l’acte l’actuació de Carles Alfons Romero, persona ostomitzada que va oferir un espectacle de màgia i que va demostrar que una ostomia no és un obstacle per portar a terme activitats.

Sobre les ostomies
Una ostomia és el procediment quirúrgic mitjançant el qual es practica una obertura a l’abdomen per on s’evacua els productes de rebuig del cos, com són la femta i l’orina. Les patologies per les quals es pot practicar una ostomia d’eliminació són diverses, des de càncer colorectal, d’anus o de bufeta fins a malaltia inflamatòria intestinal (Crohn o Colitis ulcerosa) o traumatismes abdominals, entre d’altres. En alguns casos les ostomies poden ser temporals i, en altres, definitives.