Althaia

Notícies
El Comitè d’Ètica de la Investigació amb Medicaments (CEIm) de l’IRIS-CC es prepara per iniciar l’activitat

El Comitè d’Ètica de la Investigació amb Medicaments (CEIm) de l’IRIS-CC es prepara per iniciar l’activitat

La Fundació Althaia ha acollit un curs de formació adreçat als membres del futur CEIm, que està en procés d’acreditació

02/11/2022

El Comitè d’Ètica de la Investigació amb Medicaments (CEIm) del nou Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC) es prepara per iniciar l’activitat. De moment, s’han seleccionat els membres que en formaran part. Són 30 persones de diferents perfils professionals de les diferents institucions que integren l’IRIS-CC, entre les quals la Fundació Althaia i que s’han escollit seguint la normativa establerta pel Ministeri de Sanitat. La presidenta serà Laia Ferré, responsable de la Unitat d’Al·lergologia de la nostra institució.

Per tal de començar a treballar en els requeriments que s’hauran d’executar com a CEIm, fa uns dies es va celebrar un curs de formació a l’Hospital Sant Joan de Déu. En aquesta formació, adreçada als membres del futur CEIm, es va aprofundir en les funcions d’aquest òrgan, es van debatre aspectes relacionats amb la metodologia i l’ètica dels estudis clínics que s’analitzaran, i es van exercitar les competències necessàries per a l’avaluació de protocols d’investigació.

El curs, de 16 hores, va incloure classes plenàries i treball en grup d’exercicis pràctics. L’organització va anar a càrrec de l’IRIS-CC i la Fundació Dr. Antoni Esteve amb la col·laboració de la Fundació Althaia.

Sobre el CEIm de l’IRIS-CC
En aquests moments s’està tramitant la documentació per acreditar el futur CEIm de l’IRIS-CC amb la Generalitat de Catalunya. El CEIm serà un òrgan independent amb la finalitat principal de vetllar per la protecció dels drets, seguretat i benestar de les persones que participen en un projecte de recerca biomèdica i que aquests projectes es realitzin amb garanties i en compliment de bones pràctiques clíniques i segons la legislació vigent. En aquest sentit, avaluarà els aspectes metodològics, ètics i legals de tots els projectes de recerca que es desenvolupin dins del seu àmbit d’actuació que involucrin pacients, dades de salut o mostres biològiques de pacients.

Els investigadors que vulguin posar en marxa un projecte de recerca clínica hauran de disposar del dictamen favorable del CEIm, que en l’actualitat és extern.

El CEIm estarà sota el paraigües de la Unitat d’Assaig Clínics de l’IRIS, amb seu a la Fundació Althaia.