Althaia

"M'agrada conèixer els pacients"

La Dra. Núria Matos ens parla de la seva trajectòria professional i personal, que l'han portat a deixar Barcelona per convertir-se en manresana d'adopció. Formada a l'Hospital Clínic, treballa al Servei de Neurologia d'Althaia des de l'any 2017

nuria matos_3.jpgCom va ser la seva incorporació a Althaia?
Vaig entrar el maig del 2017. Havia fet la residència a l'Hospital Clínic i, un cop acabada, m'hi vaig quedar un any més en el marc d'una beca de final de residència durant la qual vaig especialitzar-me en patologia del son. Allà els equips són grans i molt especialitzats, i jo volia fer alguna cosa més general. I vaig veure que a Manresa buscaven un neuròleg.

Va notar molta diferència en la manera de treballar d'aquí?
El Clínic té un Servei de Neurologia amb 22 adjunts i 12 residents. Cada neuròleg està molt especialitzat en una àrea determinada, i això va bé per formar-te perquè pots aprofundir molt. Al Servei de Neurologia d'Althaia som 6 professionals i tots veiem una mica de tot.

De manera que la seva feina és més generalista.
Sí, i això és el que més m'agrada. De fet, quan estudiava la carrera, m'havia plantejat fer medicina de família o medicina interna.

I com és que es va acabar especialitzant en neurologia?
Quan estava estudant pel MIR vaig redescobrir la neurologia. El funcionament del cervell és molt interessant i encara molt desconegut, és l'òrgan que determina què som com a persones. A més, és una especialitat que et permet fer una part clínica més tranquil·la, amb les consultes externes, també té la part més d'urgències, i pots fer proves complementàries. És una disciplina molt transversal i la veritat és que ara no em veig fent una altra cosa.

Com és el seu dia a dia a Althaia?
La meva feina és totalment assistencial. Combino l'atenció als pacients que estan hospitalitzats, les consultes externes, les urgències pel Codi Ictus i un dia vaig a Solsona a fer una consulta de neurologia ambulatòria. També faig docència als estudis de Fisioteràpia de la UManresa-FUB.

Què és el que més li agrada de la seva feina?
La part més bonica de la nostra professió és el contacte amb el pacient, encara que a vegades és difícil perquè són persones que estan malaltes o tenen un seguit de símptomes que els fan patir. Però el fet de conèixer el pacient i portar-lo durant molt temps fa que hi acabis tenint una relació molt maca i al final els acabes preguntant per la família, o ells em recomanen coses que he de fer a Manresa.

Viu a Manresa?
Sí! Després d'estar un any treballant aquí vaig decidir traslladar-me a viure-hi. Al principi em va costar una mica perquè jo vivia a Barcelona, en un barri amb molta vida a qualsevol hora del dia, i Manresa és molt més tranquil. Però no em penedeixo gens d'haver fet el canvi.

Ho recomanaria?
Estic molt contenta amb la carrera professional que estic desenvolupant aquí, tinc oportunitats que en d'altres llocs no tindria i a més tinc la possibilitat de fer docència que m'encanta. És veritat que a la gent ens costa moure'ns de Barcelona...

Althaia tindrà residents de Neurologia en un futur?
Ens agradaria molt. Al servei ho hem començat a plantejar i n'hem parlat amb l'àrea de Docència. Encara tenim molta feina per davant per poder-ho fer però seria molt positiu per al servei i per Althaia.

A Neurologia sou un equip jove. Quins canvis esteu introduint al servei?
Estem intentant desenvolupar més algunes àrees que ja havien començat a fer els nostres predecessors: actualitzant protocols d'actuació en el Codi Ictus i fent-ne de nous, sobretot en l'atenció del pacients neurolòic a urgències. També estem implementant una nova forma de treballar, a través d'unitats de pràctica integrada, per atendre millor els pacients que han patit un ictus o afectats per l'esclerosi múltiple, i teníem previst fer una jornada de formació, però la pandèmia ens va fer canviar els plans... Esperem poder-ho fer en un futur!

 

Entrevista publicada al núm 10 de la revista AlthaiaXarxa, amb data de desembre 2021.