Althaia

Impressió 3D i bioimpressió en l'àmbit sanitari

Creació de models anatòmics per estudiar i practicar

impressió_cor_3.jpgAlthaia es va introduir en el món de la impressió en 3D quan va adquirir una petita impressora per reproduir elements del cos humà per fer formació i docència. Però aviat els professionals van posar sobre la taula la necessitat de formar-se amb models i casos reals.

L’ideal era poder crear models anatòmics que ajudessin els facultatius a identificar millor el problema i el seu abordatge, fet que es podria traduir en una planificació quirúrgica més eficient i precisa, que revertís en una major seguretat dels pacients i en una organització més eficient.

Per això era necessària una aliança amb el món de la indústria, que gràcies a la seva tecnologia puntera, pogués aconseguir textures el més similars possible a les del cos humà. D’aquesta manera el personal mèdic podria fer simulacions de casos reals i oferir un millor tractament al pacient.

Col·laboracions amb la indústria

Atenent a aquesta necessitat, la Fundació Althaia i Avinent, empresa tecnològica especialitzada en innovacions mèdiques, van signar un conveni de col·laboració, apostant per la impressió en 3D i la bioimpressió. Fruit d’aquest conveni, s’han generat models anatòmics que simulen òrgans i parts del cos humà amb gran precisió i amb textures molt similars als elements del cos: pell, ossos, musculatura i òrgans tous.

Amb la utilització d’aquestes rèpliques, els professionals poden estudiar o fer-hi pràctiques abans de dur a terme la intervenció real, la qual cosa dona més expertesa als professionals i més seguretat als pacients. Això s'acaba traduint en menys temps de quiròfan, menys anestèsia, menys dolor o menys risc d'infeccions.

Igualment, aquesta col·laboració permet formar els professionals assistencials en matèria d'impressió 3D, en la modalitat de fabricació de productes sanitaris a mida de diferents necessitats que fins ara difícilment tenien resposta.

Col·laboracions internacionals

Althaia forma part, juntament amb institucions com el Clúster CataloniaBio & Health Tech i ACCIÓ, d’un grup de treball que té per objectiu utilitzar la impressió 3D com un recurs d’aprenentatge dins dels hospitals.

Aquesta sinèrgia ha de permetre els professionals intercanviar experiències i realitzar aprenentatges amb la finalitat de compartir projectes i desenvolupar-ne de nous. Un dels objectius principals d'aquest projecte és el de mesurar el cost-efectivitat que té el pacient, professionals i l’organització quan s'apliquen aquestes tecnologies.

Actualment, la Fundació Althaia és líder a Catalunya en la introducció de la impressió 3D i la bioimpressió en l’àmbit sanitari.