Althaia

Notícies
Una vuitantena de professionals del Bages de l’àmbit de la infermeria commemoren el Dia Internacional amb el lema “Cuidar les infermeres enforteix les economies”

Una vuitantena de professionals del Bages de l’àmbit de la infermeria commemoren el Dia Internacional amb el lema “Cuidar les infermeres enforteix les economies”

Laura Macià Casòliva, infermera d’Althaia, és una de les guanyadores del concurs Talk INF

16/05/2025

Una vuitantena de professionals de l’àmbit de la infermeria ha assistit, aquest dijous, a la celebració del Dia Internacional de la Infermera que cada any organitzen al Bages diverses institucions relacionades amb la professió, entre les quals la Fundació Althaia. Enguany, l’acte principal s’ha celebrat a Santpedor amb el lema “Cuidar les infermeres enforteix les economies”. Ha inclòs una ponència de l’expert en ciberseguretat Bruno Pérez Juncà i també la tercera edició del concurs Talk INF, dedicat a conèixer experiències, vivències i projectes innovadors de les infermeres del Bages.

En aquesta ocasió s’hi han presentat 12 experiències, de les quals el públic assistent n’ha escollit les millors. La Talk INF guanyadora ha estat la de la infermera Carme Garcia Merelles, que ha exposat la seva experiència com a infermera a la Residència Relat d’Avinyó amb “Infermera a residència. Per què?”. La segona presentació més votada ha estat “Infermeria i pràctica basada en evidència: decisions que transformen”, de Laura Macià Casòliva, infermera de la Fundació Althaia, que ha reivindicat la recerca i la investigació en infermeria.

Les xerrades, de caire motivacional, han tocat temes diversos. A més de Laura Macià, per part d’Althaia hi ha participat també les infermeres Mercè Cols, que ha parlat sobre “Donació i trasplantaments”, i Luci Prado, que ho ha fet sobre “Ús d’una guia d’ajuda cognitiva per a la preparació de medicació de risc en l’emergència pediàtrica”.


“La gent l’únic que busca és atenció. I vosaltres els n’hi donareu”

El pèrit judicial informàtic forense Bruno Pérez Juncà, expert en ciberseguretat i privacitat, ha ofert una ponència sobre els riscos que té utilitzar la tecnologia “sense saber-ne”, amb exemples d’aquelles accions que fem de forma quotidiana sense ser conscients del risc que comporten, com ara portar fotos del nostre DNI o targetes bancàries al mòbil, guardar dades sensibles en un USB, o no actualitzar aparells domèstics com el rúter, la impressora..., entre molts d’altres.

“Tothom pot ser víctima d’un ciberatac. La gent l’únic que busca és atenció perquè se sent sola, i això ens fa vulnerables. Vosaltres, les infermeres, els n’hi donareu. Sou dels sectors que podeu explicar que les coses es poden fer d’una altra manera, lluitant contra la soledat i la falta de valors”, ha posat de relleu Pérez per concloure la seva intervenció.


Actes complementaris

A banda de l’acte central commemoratiu, el programa de la celebració del Dia Internacional de la Infermera s’ha completat amb un torneig de pàdel i amb una caminada al Pont de les Arnaules/Roca Tinyosa. Ambdues activitats han estat organitzades per la delegació territorial del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) al Bages.

La commemoració del Dia Internacional de la Infermera a Manresa és resultat de la col·laboració d’entitats, empreses i institucions relacionades amb la professió. L’organització l’assumeixen l’Institut Català de la Salut de la Catalunya Central, la Fundació Sant Andreu Salut, Althaia, la delegació del Bages del COIB i la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa.

La celebració es duu a terme de manera rotatòria i, en aquesta ocasió, ha anat a càrrec de l'ICS.