Althaia

Notícies
Althaia mostra la història dels hospitals de Manresa del segle XX per explicar la transformació de l’atenció sanitària a la ciutat

Althaia mostra la història dels hospitals de Manresa del segle XX per explicar la transformació de l’atenció sanitària a la ciutat

L’exposició ‘Els hospitals a Manresa. Història d’una transformació’ s’inaugura aquest dimecres, 2 d’octubre, junt amb la mostra ‘Un model de tots per a l’atenció sanitària i social per a tothom’ produïda per La Unió. Les dues mostres es podran visitar als vestíbuls de l’Hospital Sant Joan de Déu

02/10/2019


La Fundació Althaia inaugura aquesta dimecres, 2 d’octubre, l’exposició Els hospitals a Manresa. Història d’una transformació. La mostra explica l’evolució dels hospitals de la capital del Bages durant el segle XX i la transformació de l’atenció sanitària. Ho fa a partir del testimoniatge de professionals, en actiu i jubilats, motivats per preservar part del patrimoni històric sanitari de la ciutat. La seva implicació, aportant coneixements, experiència i anècdotes, ha estat clau per fer realitat aquesta exposició que es podrà visitar al vestíbul de la planta 0 de l’Hospital Sant Joan de Déu fins a final d’any.

En paral·lel, aquest dimecres també s’inaugura una mostra sobre el model sanitari i social català produïda per La Unió, l’associació d’entitats que presten serveis sanitaris i socials, que porta per títol Un model de tots per a l’atenció sanitària i social per a tothom. Aquesta exposició se centra en la iniciativa i col·laboració de la societat civil en el model sanitari i social de Catalunya. A més, fa un recorregut pels associats de La Unió i posa en valor la seva tasca.

L’exposició Els hospitals a Manresa. Història d’una transformació és fruit de mesos de treball intens per posar en valor la història dels diferents hospitals i dels seus professionals que van oferir atenció especialitzada al segle XX a la capital del Bages i que van confluir en l’actual Fundació Althaia l’any 2002. Les institucions de les quals parteix aquesta transformació són l’Hospital de Sant Andreu, fundat l’any 1260; la Clínica Sant Josep, que va obrir portes el 1929; l’Hospital de Sant Joan de Déu, que data del 1932; el Centre Hospitalari, que va iniciar l’activitat l’any 1971, i la Unitat Coronària, que ho va fer el 1974.
L’exposició proposa un recorregut en el temps per mostrar les petites i grans transformacions dels equipaments sanitaris, els equips de professionals, els recursos i la tecnologia que ha viscut l’atenció sanitària fins arribar a l’actualitat.

Gran implicació de professionals d’Althaia
A mitjans de l’any 2018 es va formalitzar la creació de la Comissió de Patrimoni Sanitari d’Althaia, un grup de treball format per professionals en actiu i jubilats vinculats a la institució que durant mesos ha recopilat experiències, fotografies antigues, documentació relacionada, objectes sanitaris antics o curiosos.
Aquesta Comissió assessora ha creat tres grups de treball: un centrat en la transformació de les diferents institucions, un altre en l’evolució dels professionals i les professions, i un tercer més centrat en els avenços tecnològics. S’ha fet un treball de memòria històrica que ha servit com a base documental per a l’exposició.
Els resultats d’aquest treball es presenten en la mostra. Inclou panells explicatius, objectes antics i un vídeo que recull diferents testimonis.
A més dels membres de la Comissió de Patrimoni Sanitari, han col·laborat en el projecte molts professionals d’Althaia, que han aportat materials, coneixements, experiències i anècdotes per contribuir a escriure col·lectivament part de la història de la sanitat a Manresa.
En total, el projecte ha comptat amb la implicació de més d’un centenar de professionals.
La Fundació Althaia convida a tothom a visitar la mostra, que està pensada per tots els públics. A més, s’ofereixen visites guiades als centres educatius a càrrec dels propis professionals que formen part de la Comissió i que han viscut aquesta transformació.

El model sanitari manresà, referent
Als anys 80, quan es crea el sistema universal de salut a Catalunya, Manresa comptava amb cinc hospitals. A partir d’una sèrie de canvis, fusions i reestructuracions sanitàries que s’inicien el 1986, la capital del Bages arriba el 2002 amb una única institució, la Fundació Althaia, que recull la tradició sanitària, associativa i emprenedora de la ciutat i representa una suma d’esforços de molts professionals, institucions i ciutadania. Tot aquest procés, que es va iniciar a Manresa, ha estat una transformació d’èxit que s’ha replicat en altres ciutats catalanes.

Althaia és una fundació sense ànim de lucre que gestiona diferents serveis sanitaris i socials amb qualitat i eficiència. La institució és referència per a més de 260.000 habitants del Bages, Solsonès, Moianès, Berguedà i Cerdanya.

Mitjançant el treball en xarxa, Althaia ofereix serveis especialitzats a centres sanitaris de les comarques centrals i la Cerdanya, i alhora en rep d’altres de major complexitat per mitjà d’acords amb altres institucions de Barcelona i de l’àrea metropolitana.

La Unió posa en valor el model sanitari i social català
El vestíbul de la planta -1 de l’Hospital de Sant Joan de Déu acull l’exposició Un model de tots per a l’atenció sanitària i social per a tothom, produïda per La Unió. La mostra, que es podrà visitar fins a finals de novembre, explica el model sanitari i social català, una mirada històrica i les perspectives de futur d'un dels sistemes més ben valorats del món. L’objectiu és explicar a la ciutadania el model de qualitat i d’èxit, a través del paper de les entitats associades a La Unió al llarg de la història. Alhora pretén traslladar una visió de futur de les institucions que integren l’actual model. Tot, mitjançant un llenguatge visual i proper.

La Unió és una associació d’entitats que presten serveis sanitaris i socials. Els seus membres defensen un model sanitari i social públic participat per la societat civil sobre la base de l'autonomia de gestió empresarial i una estricta conducta ètica, tal com correspon a la naturalesa dels serveis públics que ofereixen. Actualment, La Unió està formada per més d'un centenar d'entitats, entre les quals la Fundació Althaia.