Althaia

"Em va atraure el model"

L'Elena Belmonte és psicòloga clínica i ha decidit iniciar la seva trajectòria professional al Centre de Salut Mental (CSAM) de la Fundació Althaia on s'ha incorporat fa pocs mesos. Ha deixat Barcelona i s'ha traslladat a viure a Manresa. En aquesta entrevista ens explica els motius de la seva tria.

elena_belmonte.JPGDes de quan treballa a Althaia?
Estic treballant al Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) des del juny d’aquest 2019 fent teràpia individual i grupal.

Com va ser que decidís vincular-se laboralment a la institució?
Vaig fer la residència a l’Hospital del Mar de Barcelona i teníem una rotació específica de quatre mesos. Vaig anar a una formació que ens fan a tots els residents de manera transversal el primer any i vaig conèixer la psicòloga Antònia Raich, que feia una presentació sobre el tabac. Al final em vaig apropar a ella i em va explicar que a Althaia feien teràpies de tercera generació, que és un tema que m’interessa molt. Tenia moltes ganes de veure el model i vaig fer aquí la rotació específica de quatre mesos. Vaig estar al Centre d’Atenció i Seguiment de Drogodependències (CAS) i al Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) d’Althaia. Vaig poder estar amb tots els grups que fan, vaig veure una mica l’ambient i em va agradar moltíssim. I des de llavors tenia clar que volia treballar aquí. Vaig estar de sort perquè quan vaig acabar la residència al maig a Althaia sortia una plaça.

Així no va dubtar...
En algun moment vaig dubtar, però ho vaig tenir clar de seguida. Hi ha molta oferta de psicologia clínica. Podia anar a l’Hospital del Mar, Sant Joan de Déu... però a mi m’interessava el model d’Althaia, em va atraure, i vaig venir aquí expressament.

Què li aporta Althaia?
És un lloc on em tenen molt en compte. Et faciliten i et donen suport per tirar endavant projectes. Hi ha molt interès en crear coses sempre que tinguin un sentit, evidentment. Ara s’està començant a fer un programa de primers episodis o de psicosis incipient per a l’abordatge d’aquelles persones que han tingut un episodi psicòtic amb l’objectiu d’oferir-los un seguiment proper i continuat i afavorir la seva recuperació clínica, funcional i personal. A mi m’han plantejat ser la psicòloga d’adults. Tot és fàcil i això m’agrada, sento que puc créixer aquí. Si vols fer investigació també t’ho faciliten. Està molt bé.

Quins són els punts forts?
L’oportunitat que et donen de créixer com a professional, de poder explorar allò que t’agrada, de poder fer investigació, d’escoltar els teus interessos i potenciar-los, l’ambient familiar que hi ha... hi ha un ambient molt de cuidar-te però no de sobreprotecció. Saps que hi són per si els necessites i a la vegada tens l’autonomia de poder fer. I a mi això m’agrada. I el caliu, sento que els caps estan en una posició de tu a tu, no sento que siguin lluny.

Què destacaria del model d’atenció en Salut Mental d’Althaia?
El que destaco és la visió transversal de la psicopatologia del pacient i l’aposta per la teràpia grupal. En altres llocs es fan grups o es tracta segons el trastorn concret. Hi ha una altra mirada que és més nova, que és entendre que tots els trastorns mentals comparteixen trets o característiques transdiagnòstiques. I si ho pensem així podem fer grups que incideixin en aquesta variable transdiagnòstica. I és el que s’està fent aquí amb la pràctica del mindfulness, autocompassió, regulació emocional, tolerància al malestar... Es fan moltíssims grups. Això és molt interessant perquè la teràpia grupal té una potència que no té una visita individual un cop al mes. A més, totes les psicòlogues estan formades més o menys en la mateixa orientació, que és la tercera generació, i això facilita la feina i la posada en comú. Aquestes professionals fan investigació, que després presenten en congressos i això dona visibilitat.

Parlant d’investigació, quin àmbit li interessa?
M’agradaria poder fer investigació sobre el tema dels primers episodis. Quines variables influeixen, el curs de la malaltia factors protectors i de risc, la intervenció a nivell grupal i individual i si té una influència en els ingressos, en el risc autolític... i també m’agrada molt el vessant del mindfulness i l’autocompassió.

 

Entrevista publicada al núm 8 de la revista AlthaiaXarxa, amb data de desembre 2019.