Althaia

Hospital lliure de fum

Formem part de la Xarxa Catalana d'Hospitals Lliures de Fum des de l'any 2004

La Fundació Althaia forma part de la Xarxa Catalana d’Hospitals Lliures de Fum des del 6 de maig de l’any 2004. Per aquest motiu, es promouen activitats i diferents programes de deshabituació del tabac.

Des de l’entrada en vigor de la Llei de Prevenció del Tabaquisme, de l’any 2006, i després amb la nova llei que va entrar en vigor el 2 de gener de 2011, està prohibit fumar en tots els centres de la Fundació Althaia. Aquesta prohibició inclou tot el recinte hospitalari, que comprèn tant els edificis com les zones enjardinades i els aparcaments.

Per aquest motiu es promouen programes deshabituació de tabac tant per als treballadors d’Althaia com per als usuaris i la societat en general.

Concretament, es duen a terme programes a diferents nivells assistencials, començant pel “Programa de deshabituació tabàquica pels treballadors”. Un altre dels programes és el de “Maternitats lliures de fum” que es va posar en marxa l’any 2006 amb l’objectiu de disminuir la incidència del tabaquisme en les dones embarassades. L’any següent, el 2007, va entrar en funcionament el “Programa d’atenció al tabaquisme per a pacients hospitalitzats”.

Aquests tres programes se sumen a la tasca que a diari es fa a diferents nivells d’assistència de la institució com des del Servei de Pneumologia, el CAS de drogodependències i els Centre d’Atenció Primària d’Althaia, des d’on s’ofereix tractament de tabaquisme a les persones que ho sol·liciten.

La feina, però no s’acaba a l’interior dels centres sanitaris, sinó que també es realitzen accions de prevenció a nivell comunitari. Per exemple, cada any s’organitzen, juntament amb altres institucions, diferents accions coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac. A més, durant el 2010 s’ha endegat un Programa de deshabituació tabàquica a les farmàcies. Es tracta d’una xarxa d’assistència, promoguda des d’Althaia, per atendre a aquelles persones que volen deixar el tabac des de les 12 farmàcies del Bages, el Berguedà i l’Anoia que s’hi han adherit.